Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój pierwszy post nie bedzie dotyczył wędzonek, ale drewna. Mam dostęp praktycznie do każdego rodzaju drewna owocowego oraz popularnego w wędzeniu drewna liściastego jak buk, olcha itd.

 

Pytanie dotyczy techniki wędzenia, raczej drobne jak kciuk kawałki wrzucacie do rozgrzanej żarem wedzarki, czy grubsze, mokre szczapy, aby się lepiej żarzyły?

 

Czy dodajecie do drewna coś jeszcze, np. świeże gałęzie?

 

pozdrawiam wszystkich Zadymiaczy !

Rak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8583-jak-w%C4%99dzi%C4%87-%C5%BCar-lekki-ogie%C5%84-grubo%C5%9B%C4%87-szczap/
Udostępnij na innych stronach

;) dobre ... Odpowiedź brzmi "ostrożnie" ...

Proponuję poczytać troszkę podstaw przed pisaniem tego typu postów - tak będzie prościej i grzeczniej ;)

 

A tak na poważnie ...

pal tak aby utrzymywać stabilną temperaturę procesu i potrzebną ilość dymu z zachowaniem przewietrzenia komory ...

Niby proste a tak trudne:(

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Rak witaj....

Ja to mam tak.....

1. Drewno tylko suche (jesion, dąb, olcha, czasem owocowe)- małe kawałki (3-4 x 3-4-5 x 7-8-9)- bo mam małe palenisko blisko/prawie pod towarem

2. Gałęzi świeżych nie dodaję

3. Nie stosuję kory brzozowej, sosny, świerku......

4. Do drewna/wędzenia co dodaję..... chyba nic prócz rozsądku i C2H5OH ale to już sam sobie :)

5. Forum częstokroć :)

To zależy od wędzarni można palić wiórami i ogromnymi kawałami opału (podstawą jest suche , czyste drewno liściaste , ja czasem dodaję jałowiec , jak jest pod ręką... na koniec procesu wędzenia.

Edytowane przez spec202

To zależy od wędzarni można palić wiórami i ogromnymi kawałami opału (podstawą jest suche , czyste drewno liściaste , ja czasem dodaję jałowiec , jak jest pod ręką.

Wszystko dobrze tylko wióry a raczej zrębki stosujemy do wytworzenia dymu-no chyba ze pisząc palenie mamy na myśli wędzenie w szerokim tego słowa znaczeniu :D

Edytowane przez chudziak

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

ja dodaję jałowca świeżego na początku i pod koniec wędzenia, a do DG jagody jałowca, drewno/zrębki oczywiście suche sezonowane, tak jak ci napisał spec202, wszystko zależy od komory spalania, ja do DG mieszam czasami zrębki z kawałkami owocowych drzew wielkości kciuka, takim samym drewnem w kawałkach o średnicy np.10-15cm wędzę w beczce z kanałem, bo mam większe palenisko.

Edytowane przez osid
  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.