rak Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Października 2013 WitamMój pierwszy post nie bedzie dotyczył wędzonek, ale drewna. Mam dostęp praktycznie do każdego rodzaju drewna owocowego oraz popularnego w wędzeniu drewna liściastego jak buk, olcha itd. Pytanie dotyczy techniki wędzenia, raczej drobne jak kciuk kawałki wrzucacie do rozgrzanej żarem wedzarki, czy grubsze, mokre szczapy, aby się lepiej żarzyły? Czy dodajecie do drewna coś jeszcze, np. świeże gałęzie? pozdrawiam wszystkich Zadymiaczy !Rak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8583-jak-w%C4%99dzi%C4%87-%C5%BCar-lekki-ogie%C5%84-grubo%C5%9B%C4%87-szczap/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Października 2013 dobre ... Odpowiedź brzmi "ostrożnie" ... Proponuję poczytać troszkę podstaw przed pisaniem tego typu postów - tak będzie prościej i grzeczniej A tak na poważnie ... pal tak aby utrzymywać stabilną temperaturę procesu i potrzebną ilość dymu z zachowaniem przewietrzenia komory ... Niby proste a tak trudne:( Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8583-jak-w%C4%99dzi%C4%87-%C5%BCar-lekki-ogie%C5%84-grubo%C5%9B%C4%87-szczap/#findComment-304858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Października 2013 Rak witaj....Ja to mam tak.....1. Drewno tylko suche (jesion, dąb, olcha, czasem owocowe)- małe kawałki (3-4 x 3-4-5 x 7-8-9)- bo mam małe palenisko blisko/prawie pod towarem2. Gałęzi świeżych nie dodaję3. Nie stosuję kory brzozowej, sosny, świerku......4. Do drewna/wędzenia co dodaję..... chyba nic prócz rozsądku i C2H5OH ale to już sam sobie 5. Forum częstokroć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8583-jak-w%C4%99dzi%C4%87-%C5%BCar-lekki-ogie%C5%84-grubo%C5%9B%C4%87-szczap/#findComment-304865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) To zależy od wędzarni można palić wiórami i ogromnymi kawałami opału (podstawą jest suche , czyste drewno liściaste , ja czasem dodaję jałowiec , jak jest pod ręką... na koniec procesu wędzenia. Edytowane 3 Października 2013 przez spec202 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8583-jak-w%C4%99dzi%C4%87-%C5%BCar-lekki-ogie%C5%84-grubo%C5%9B%C4%87-szczap/#findComment-304870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) To zależy od wędzarni można palić wiórami i ogromnymi kawałami opału (podstawą jest suche , czyste drewno liściaste , ja czasem dodaję jałowiec , jak jest pod ręką.Wszystko dobrze tylko wióry a raczej zrębki stosujemy do wytworzenia dymu-no chyba ze pisząc palenie mamy na myśli wędzenie w szerokim tego słowa znaczeniu Edytowane 4 Października 2013 przez chudziak Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8583-jak-w%C4%99dzi%C4%87-%C5%BCar-lekki-ogie%C5%84-grubo%C5%9B%C4%87-szczap/#findComment-304874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) ja dodaję jałowca świeżego na początku i pod koniec wędzenia, a do DG jagody jałowca, drewno/zrębki oczywiście suche sezonowane, tak jak ci napisał spec202, wszystko zależy od komory spalania, ja do DG mieszam czasami zrębki z kawałkami owocowych drzew wielkości kciuka, takim samym drewnem w kawałkach o średnicy np.10-15cm wędzę w beczce z kanałem, bo mam większe palenisko. Edytowane 4 Października 2013 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8583-jak-w%C4%99dzi%C4%87-%C5%BCar-lekki-ogie%C5%84-grubo%C5%9B%C4%87-szczap/#findComment-304889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rak Opublikowano 16 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Października 2013 Dziekuję wszystkim za dobre słowo.pozdroR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8583-jak-w%C4%99dzi%C4%87-%C5%BCar-lekki-ogie%C5%84-grubo%C5%9B%C4%87-szczap/#findComment-307261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.