Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając internet wpadłem na jakimś blogu obcojęzycznym na "smocze jaja". Produkcja w sumie bardzo prosta a wizualnie i smakowo jest super. Zrobiłem tak:

ugotowane na twardo jajka (7 min od zagotowania) opukałem łyżeczką jak przed zdjęciem skorupek. Spękane jajka do wędzarni na kratkę (ja miałem 50 st. C, ale pewnie lepiej jak jest mniej - na razie był test), wędzone u mnie były w gęstym dymie przez ok. 1 godz. (też do przetestowania inne czasy wędzenia). Po wyjęciu i usunięciu skorupek wyglądają jak na zdjęciach. Czemu smocze: ładna mozaika na jajku, zapach dymu, może się zdarzyć (jeśli jajko nie jest pierwszej młodości), że i można poczuć siarkę ;) ale to już do jedzenie się nie nada. Smak mi odpowiada, a zastosowanie tylko i wyłącznie zależy od pomysłu. Pozdrawiam.

 

 

post-59747-0-03980200-1380966790_thumb.jpg

post-59747-0-82748400-1380966792_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/
Udostępnij na innych stronach

Dekoracja na Wielkanocny stół

 

 

co do dekoracji  ..to wystarczy jajka ugotować na twardo..potłuc skorupki i wrzucić na kilka chwil do wywaru z łupin cebuli...  a.... i wędzić nie trzeba ;)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/#findComment-305168
Udostępnij na innych stronach

 

 

może się zdarzyć (jeśli jajko nie jest pierwszej młodości), że i można poczuć siarkę ale to już do jedzenie się nie nada
 

 

A właśnie że się nada ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Stuletnie_jaja

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/#findComment-305177
Udostępnij na innych stronach

Te jajka w linku to prawie jak bursztyn, piękne, ale nie spróbowałbym ich. Myślę, że stuletnie wino, "stuletnie" jajko raczej bardziej nadaje się do kolekcji niż konsumpcji. Róbmy jedzenie byle jak, to wtedy sprawdzimy jego trwałość, dobre jedzenie szybko znika ze stołów więc wszelkie konserwanty są niepotrzebne :]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/#findComment-305215
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.