zbyszp Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Października 2013 Przeglądając internet wpadłem na jakimś blogu obcojęzycznym na "smocze jaja". Produkcja w sumie bardzo prosta a wizualnie i smakowo jest super. Zrobiłem tak:ugotowane na twardo jajka (7 min od zagotowania) opukałem łyżeczką jak przed zdjęciem skorupek. Spękane jajka do wędzarni na kratkę (ja miałem 50 st. C, ale pewnie lepiej jak jest mniej - na razie był test), wędzone u mnie były w gęstym dymie przez ok. 1 godz. (też do przetestowania inne czasy wędzenia). Po wyjęciu i usunięciu skorupek wyglądają jak na zdjęciach. Czemu smocze: ładna mozaika na jajku, zapach dymu, może się zdarzyć (jeśli jajko nie jest pierwszej młodości), że i można poczuć siarkę ale to już do jedzenie się nie nada. Smak mi odpowiada, a zastosowanie tylko i wyłącznie zależy od pomysłu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Października 2013 Robię podobnie tylko zamiast wędzenia moczę w zalewie kminkowej Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/#findComment-305112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Października 2013 Do czego wykorzystujecie tak przyrządzone jajka? Oprócz konsumpcji na "twardo" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/#findComment-305116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszp Opublikowano 5 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Października 2013 Jaja starte na tarce na dużych oczkach, cebulka drobno posiekana, majonez, sól, pieprz i na chlebek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/#findComment-305121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Października 2013 Dekoracja na Wielkanocny stół Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/#findComment-305167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Października 2013 Dekoracja na Wielkanocny stół co do dekoracji ..to wystarczy jajka ugotować na twardo..potłuc skorupki i wrzucić na kilka chwil do wywaru z łupin cebuli... a.... i wędzić nie trzeba Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/#findComment-305168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Października 2013 może się zdarzyć (jeśli jajko nie jest pierwszej młodości), że i można poczuć siarkę ale to już do jedzenie się nie nada A właśnie że się nada http://pl.wikipedia.org/wiki/Stuletnie_jaja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/#findComment-305177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszp Opublikowano 5 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Października 2013 Te jajka w linku to prawie jak bursztyn, piękne, ale nie spróbowałbym ich. Myślę, że stuletnie wino, "stuletnie" jajko raczej bardziej nadaje się do kolekcji niż konsumpcji. Róbmy jedzenie byle jak, to wtedy sprawdzimy jego trwałość, dobre jedzenie szybko znika ze stołów więc wszelkie konserwanty są niepotrzebne :] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/#findComment-305215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wies Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) jakiego drzewa użyłeś do wędzenia? Edytowane 6 Października 2013 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/#findComment-305223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszp Opublikowano 6 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Października 2013 Zrębki bukowo-olchowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/#findComment-305229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Października 2013 Ciekawy ten przykład oj tak ale inne sposoby też nie miałem pojęcia pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8592-smocze-jaja/#findComment-305337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.