grzes855 Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Lipca 2005 2 – karpie,1m. – cienkiego jelita wieprzowego do nadziewania kiełbas,1 – jajko surowe,2 – jajka ugotowane na twardo,150g – słoniny,1 – bułka pszenna,2 – cebule,pęczek koperku, ,bułka tarta,sól, pieprzSłoninę kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni, po czym dodajemy 1 cebulę posiekaną i lekko ją podsmażamy do zeszklenia.Następnie dzwonki karpia odkrajamy z ości i mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa bez skóry na grubym sitku kiełbasianym.Do zmielonego mięsa ryby dodajemy wysmażoną ze skwarkami cebulkę oraz przepuszczoną przez maszynkę również mielimy odsączoną z wody bułkę pszenną i jajka ugotowane na twardo.Kroimy drobno koper i dodajemy go do farszu i następnie dodajemy surowe jajko.Całość dokładnie wyrabiamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem oraz trochę zmielonej gałki muszkatołowej, po wymieszaniu możemy dodać jeszcze bułkę tartą, aby ja ewentualnie zagęścić nie może być zbyt zwarta masa..Na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy końcówkę do robienia kiełbas i po przepuszczeniu farszu przez maszynkę nadziewamy kiełbaski co jakiś czas po napełnieniu jelito kilka razy skręcamy.Po uformowaniu kiełbasy smażymy na patelni .Nie należy flaka zbyt mocno napychać – grozi popękaniem kiełbasy.Myslę że można by było tą kiełbaskę wędzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/87-kie%C5%82basa-rybnaprzepis-niesprawdzony/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.