Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Zadymiarzy.Chciałbym dołączyć do tak zacnego Grona,ale najpierw muszę zbudować wędzarnię.Dlatego proszę o poradę jakie są przepisy administracyjne odnośnie usytuowania wędzarni ?.Niestety mam upierdliwego sąsiada.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8804-usytuowanie-w%C4%99dzarni-w-ogrodzie/

Witam Wszystkich Zadymiarzy.Chciałbym dołączyć do tak zacnego Grona

Witaj i na wstępie muszę Cię rozczarować,że nie dołączysz d zacnego grona.... :D

Bo my to zadymiacze..a nie zadymiarze :laugh:

Pozdrawiam :cool:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8804-usytuowanie-w%C4%99dzarni-w-ogrodzie/#findComment-312245

endrjuwawa , już jesteś człolnkiem naszego forum ,a jeszcze dwa posty napiszesz i juz bedziesz zadymiaczem nie zdymiarzem  chyba ze byłeś dziś na manifestacji i się czynnie przyczyniłeś by Wiadomości TVP mialy co pokazać , w tym przypadku zdobedziesz takze tytul zadymiarza - ale zarty na bok - jeśli chcesz zrobic wszystko z prawem to musisz zacząć po kolei, a to :

1. musisz wiedziec jakiej wielkości wedzarnię chcesz postawić ,

2.czy bedzie umiejscowiona np. pod wiata nowo wybudowaną czy bedzie umiejscowiona przy istniejącej lub tez bedziesz  robił wedzarnie w srodku domu w piwnicy korzystajac np. z istnejacego komina.

Nie pisze tych słów z przekory lub na złość  , na posesjach obowiazuje prawo budowlane wiec trzeba z niego korzystać , a w przypadku posiadania obok upierdliwego sasiada jest to b.ważne .

Ad.1 jesli chcesz zbudowac wedzarnie wolno stojaca to zgodnie z prawem budowlanym nie mozesz jej umiejscowic w odległości mniejszej niż 3 metry od granicy posesji , a w przypadku gdy bedzie umiejscowiona pod wiata lub w obiekcie nowo wbudowanym z oknami ta odległośc musi wynosić 4 m, wybudowanie  takiego obiektu powinieneś zrobic na zgłoszenie tzn, w Starostwie Powiatowym w wydziale architektury nalezy wypełnic druk opisać co chcesz zrobić , dołaczyć oświadczenie o prawie do dysponowania gruntem i mozesz po 30 dniach od złozenia postawić wiate lyb budynek gospodarczy nie wiekszy niż 25 m2 na posesji położenej w mieście lub 30 m2 jesli posesja jest na wsi , te wartości obowiązują na kazde 500 m2 powierzchni posesji posesji . 

Jeśli ma byc to tylko beczka lub mala wedzarnia  to nikt Ci zlego slowa nie powie gdy taki obiekt zbudujesz - bedzie zakwalifikowany jako mala architektura ogrodowa , ale zawsze w tej sprawie  moze miec ostatnie slowo sasiad jesli sie zgrzbieci , radze zachowac wspomniane na wstepei odległości .

Jesli wedzarnie zrobisz w istniejacym obiekcie  lub tuz przy nim nikt  tez nie powinien Ci powiedzieć zlego slowa - patrz sasiad  :) walcz , a zostaniesz na peweno zadymiaczem.Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8804-usytuowanie-w%C4%99dzarni-w-ogrodzie/#findComment-312386

• 3 tygodnie później...

Witam Cię pięknie,odrazu widać że jestem świeży myląc zadymiacza od warszawskich głupków,aAle do rzeczy,bardzo Ci dziękuję za cenne rady.Jestem na etapie projektowania- chcę połączyć gril i wędzarnię tylko na własne skromne potrzeby.Dałeś mi cenne wskazówki- dziękuję.

PS Usunęłam Twoje nawiązanie do polityki bo na naszym forum jeden z punktów regulaminu tak stanowi

cyt .Dyskusje prowadzone w poszczególnych działach/subforach/tematach powinny być związane z tematyką domowego wyrobu wędlin. Jedyny wyjątek stanowi dział: "O wszystkim" w którym dopuszczalne są dyskusje na inne tematy z wyłączeniem tematów religijnych i politycznych.

Dodano: 27 listopad 2013 - 21:41

Witam Wszystkich Zadymiarzy.Chciałbym dołączyć do tak zacnego Grona

Witaj i na wstępie muszę Cię rozczarować,że nie dołączysz d zacnego grona.... :D

Bo my to zadymiacze..a nie zadymiarze :laugh:

Pozdrawiam :cool:

Witam,widocznie byłem pod wrażeniem tego co się w warszawie działo,daj mi szansę a może będę poprawnym ZADYMIACZEM.POZDRAWIAM

Edytowane przez chudziak
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8804-usytuowanie-w%C4%99dzarni-w-ogrodzie/#findComment-316787

Witam,widocznie byłem pod wrażeniem tego co się w warszawie działo,daj mi szansę a może będę poprawnym ZADYMIACZEM.POZDRAWIAM

Na to liczymy :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8804-usytuowanie-w%C4%99dzarni-w-ogrodzie/#findComment-316791