Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam zrobiłem skrzynie balkonową do wędzenia z drewna dwie warstwy plus styropian 5 cm w srodku między ściankami skrzynia ma 220 litrów w srodku i teraz mam 4 pytania

1.jaką zastosować grzałkę aby dobrze spełniała swoją rolę

2.jakie i ile otworów w dachu zrobić

3.gdzie usytuować grzałkę na ścianie czy na podłodze i czym wyłozyć ją alby odbijała ciepło a nie grzała podłogi

4.jaki nawiew zastosować silnik od termoobiegu czy kanałowy

z góry dziekuje za odpowiedzi

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8925-jaka-grza%C5%82ka/

witam

1.zrobiłem komorę z lodówki, pojemność ok 400L

zamontowana grzałka 2500W plus regulator mocy i temperatury PAMEL - bez problemów utrzymuje temp do 90C

moim zdaniem przy tym rozwiązaniu zapas mocy w grzałce nie stanowi problemu, a ceny grzałek różnej mocy są podobne

zatem sugeruję 2500W będziesz mógł bez problemu złapać 110C

2. komora "sufit" 50x50cm - komin fi 120 plus szyber regulowany, zwykle uchylony 1/2 - jest ok, przy osuszaniu otwarty na max

podłoga dopływ powietrza fi 120 pod grzałką z regulacją szyber, mam wentylator na dolocie z regulacją obrotów, używam przy osuszaniu na 30% mocy - moim zdaniem nie jest konieczny, jak masz to mały wentylator zupełnie wystarczy 

3. grzałka na dnie, osłonięta z góry deflektorem - równomierne rozprowadzenie temp, grzałka o jak największej powierzchni, ja zastosowałem z grilla elek.

do odbicia ciepła - dałem blachę na dnie i na wys ok 25cm z nierdzewki 0,5mm, jest jak lustro, plus taki odbija i łatwa w utrzymaniu czystości,

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8925-jaka-grza%C5%82ka/#findComment-317203

witam

1.zrobiłem komorę z lodówki, pojemność ok 400L

zamontowana grzałka 2500W plus regulator mocy i temperatury PAMEL - bez problemów utrzymuje temp do 90C

moim zdaniem przy tym rozwiązaniu zapas mocy w grzałce nie stanowi problemu, a ceny grzałek różnej mocy są podobne

zatem sugeruję 2500W będziesz mógł bez problemu złapać 110C

2. komora "sufit" 50x50cm - komin fi 120 plus szyber regulowany, zwykle uchylony 1/2 - jest ok, przy osuszaniu otwarty na max

podłoga dopływ powietrza fi 120 pod grzałką z regulacją szyber, mam wentylator na dolocie z regulacją obrotów, używam przy osuszaniu na 30% mocy - moim zdaniem nie jest konieczny, jak masz to mały wentylator zupełnie wystarczy 

3. grzałka na dnie, osłonięta z góry deflektorem - równomierne rozprowadzenie temp, grzałka o jak największej powierzchni, ja zastosowałem z grilla elek.

do odbicia ciepła - dałem blachę na dnie i na wys ok 25cm z nierdzewki 0,5mm, jest jak lustro, plus taki odbija i łatwa w utrzymaniu czystości,

jeszcze jedno pytanie jaki masz generator i jesli to nie borniak to jaką masz tam pompkę czytaj napowietrzacz chodzi o wydajność w litrach na minutę albo godzinę

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8925-jaka-grza%C5%82ka/#findComment-317794

odp. dla jacek13

DG zrobiłem sam, połączenie kilku "patentów" z www.

generalna zasada tak jak opisany DG Rogera plus mały ruszt na dole

czyli:

podawanie dymu z dołu, czyli załadunek z góry

stosuję zrębki 4mm zakup w internecie

pompka akwarystyczna - wydajność 400L/h, podaję powietrze tylko w rurze wylotowej

robiłem z profila stalowego kwadrat 10x10cm długość zasypu ok 40cm, na dole popielnik z rusztem 8cm

rura wylotowa z kołnierzem zrobiona z nierdzewki

moim zdaniem lepsze są pompki z allegro coś ok 60zł - mają wydajność ok 1000L/h - takie podobne do silnczka elektr.

stosując dławik akwarystyczny precyzyjniej można sterować wydatek powietrza, bo w mojej ta regulacja jest słaba a pompka ponoć firmowa 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8925-jaka-grza%C5%82ka/#findComment-318139