Skocz do zawartości

Kiełbasa podsuszana - podstawy ( sól, peklosól, jak suszyć, itd )


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie znalazłem nigdzie informacji jakie powinna spełnić kiełbasa wędzona którą mam zamiar potem podsuszyć więc poniżej zadam kilka ( dużo pytań) :)

 

1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?

2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?

3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ?

4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni

5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ?

6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ?

7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ?

8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ?

 

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę dotyczącą jak powinienem prawidłowo zrobić kiełbasę i ją podsuszać abym w przyszłości nie miał wątpliwości.

 

Pozdrawiam Grzegorz

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9041-kie%C5%82basa-podsuszana-podstawy-s%C3%B3l-peklos%C3%B3l-jak-suszy%C4%87-itd/
Udostępnij na innych stronach

 

 

1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? 2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? 3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ? 4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni 5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ? 6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ? 7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ? 8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ?

 

 

 

1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? - tylko peklosól

2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?- 20g

3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ? wilgotność 75%-80% na początku, później zmniejszamy, temperatura -6-10 stopni, minimalny ruch powietrza, brak światła 

4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni - obydwie propozycje wykluczam

5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ?  istotny

6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ? większość się nadaje

7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ? i jedne i drugie

8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ? cukier nie przeszkadza przy niskiej temp. w pokoju 18 stopni niezła pożywka

 

 

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Dziękuję wszystkim którzy na PW odpowiedzieli mi na pytania które tu napisałem.

Pozdrawiam i bardzo Wam dziękuję !!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Świadziu jeżeli to nie tajemnica to wpisz tutaj uzyskane odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania. Temat ciekawy więc szkoda by pozostał tak jak jest teraz.

Swiadziu podrzuć jakieś dodatkowe info-a tak odnośnie cukru to dodawać,czy nie ?Jaki z dodatku cukru zysk,a jakie ryzyko?Pytanie odnosi się do peklowania na sucho i mokro.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.