świadziu Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam,nie znalazłem nigdzie informacji jakie powinna spełnić kiełbasa wędzona którą mam zamiar potem podsuszyć więc poniżej zadam kilka ( dużo pytań) 1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ?4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ?6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ?7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ?8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ? Z góry dziękuję za każdą wskazówkę dotyczącą jak powinienem prawidłowo zrobić kiełbasę i ją podsuszać abym w przyszłości nie miał wątpliwości. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9041-kie%C5%82basa-podsuszana-podstawy-s%C3%B3l-peklos%C3%B3l-jak-suszy%C4%87-itd/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Grudnia 2013 1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? 2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? 3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ? 4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni 5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ? 6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ? 7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ? 8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ? 1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? - tylko peklosól2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?- 20g3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ? wilgotność 75%-80% na początku, później zmniejszamy, temperatura -6-10 stopni, minimalny ruch powietrza, brak światła 4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni - obydwie propozycje wykluczam5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ? istotny6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ? większość się nadaje7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ? i jedne i drugie8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ? cukier nie przeszkadza przy niskiej temp. w pokoju 18 stopni niezła pożywka Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9041-kie%C5%82basa-podsuszana-podstawy-s%C3%B3l-peklos%C3%B3l-jak-suszy%C4%87-itd/#findComment-319408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Dziękuję wszystkim którzy na PW odpowiedzieli mi na pytania które tu napisałem.Pozdrawiam i bardzo Wam dziękuję !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9041-kie%C5%82basa-podsuszana-podstawy-s%C3%B3l-peklos%C3%B3l-jak-suszy%C4%87-itd/#findComment-320183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Świadziu jeżeli to nie tajemnica to wpisz tutaj uzyskane odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania. Temat ciekawy więc szkoda by pozostał tak jak jest teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9041-kie%C5%82basa-podsuszana-podstawy-s%C3%B3l-peklos%C3%B3l-jak-suszy%C4%87-itd/#findComment-320193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Swiadziu podrzuć jakieś dodatkowe info-a tak odnośnie cukru to dodawać,czy nie ?Jaki z dodatku cukru zysk,a jakie ryzyko?Pytanie odnosi się do peklowania na sucho i mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9041-kie%C5%82basa-podsuszana-podstawy-s%C3%B3l-peklos%C3%B3l-jak-suszy%C4%87-itd/#findComment-320357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.