Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, były już wędzonki, słoiki, nadszedł więc czas na pierwszą kiełbasę.

 

Na próbę małe ilości, wzorowane oczywiście na przepisach z forum, aczkolwiek złamane.

 

http://s2.postimg.org/eof841t51/image.jpg http://s2.postimg.org/rh3c3z4qt/image.jpg http://s2.postimg.org/56fh407gl/image.jpg

 

Cienka w jelicie baranim 24+ pikantna, chuda, lekko krucha jednak miękka - niezła przekąska.

Gruba w osłonce białkowej 55.

 

Skład cienkiej to wykrojone kurczaki bez skórek, ścięgien i tłuszczu + około 1/5 wkładu bardzo chudy boczek ze skórą oraz pół główki czosnku polskiego i szklanka wody.

 

Przyprawy utarte w moździeżu:

~0.5g kolendry

1-2g zielonego pieprzu ziarnistego
3-4g czarnego pieprzu ziarnistego
1-2g rozmarynu suszonego
1-2g tymianku suszonego
0.5-1g bardzo ostrej papryki okolo 200k skali scovilla
 
Skład grubej to jeden filet z indyka, jedno podudzie indycze, i około 250g zasolonej wcześniej słoniny.
 
Przyprawy podobne jak wyżej bez kolendry i czosnku.
 
 
Następne będą bardziej wieprzowe, niestety po kilku produkcjach całkiem mnie cofa na smak czy widok sklepowych wyrobów, jak już się pozna smaki i trwałość domowych wyrobów to aż włos się jeży na myśl czego tam dodają aby celowo się psuło po 4 dniach od zakupu...
 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9351-wyroby-hikoo/
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie to wygląda wszystko.

A co do Twoich przemyśleń na temat kupnych wędlin, to mam podobne. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9351-wyroby-hikoo/#findComment-330247
Udostępnij na innych stronach

Nie ma jak swoje jedzonko;)ale prosiłbym o lepsze foto,troszkę nie wyraźne...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9351-wyroby-hikoo/#findComment-330894
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.