Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.postanowilem pokazać moje wyroby.Na razie uczę się,za każdym razem jest lepiej,a wszystko to po kilku letnim czytaniu Waszego forum.Wszelkie uwagi miłe widziane.Pozdrawiampost-58457-0-61913800-1392545558_thumb.jpgpost-58457-0-70274600-1392545636_thumb.jpgpost-58457-0-40742100-1392545712_thumb.jpgpost-58457-0-28532400-1392545846_thumb.jpgpost-58457-0-21939600-1392545920_thumb.jpg

post-58457-0-87691100-1392545778_thumb.jpg

robert1204
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/
Udostępnij na innych stronach

Wypionuj wędzarnie albo operatora aparatu :laugh:  [moje czytanek i fotki będą proste]

Opisz cały proces wędzenia - czasy, temperatury, rodzaj drzewa - będzie wiadomo czemu kolorek jest taki a nie inny i to  jest dopiero podstawą do rozmyślać co było dobrze a co trzeba by poprawić

Udka fajne wyszły i tu napisz jak robiłeś.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-333908
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Jeśli jest ktoś z braci wędzarniczych zainteresowani jak przebiegał proces wędzenia zapraszam na mój profil na facebooku.

Założyłem równolegle konto na wędlinach domowych i portalu społecznościowym.

https://www.facebook.com/wedziarnia.domowa

 

Zgodnie z zapytaniem opisuję jak wykonywałem w/w wędzenie.

Kiełbasa i kabanosy wykonywałem zgodnie z przepisem umieszczonymi na wędlinach domowych.

Suszenie trwało 2,30 minut w temperaturze 60-65 C.

Wędzenie w temperaturze 45 - 50 C, a czas wędzenia 1h 45 minut

dodatkowo kabanosy podpiekałem, powinna być temp. 85C u mnie nie udało się takiej temperatury osiągnąć, moja maksymalna temp. wyniosła 76 C.

Czas podpiekania 20 - 25 minut.

Drzewo - olcha


Witam,

 

Proces wędzenia szynek, baleronu, boczków, ćwiartek z kurczaka, serów

1)Sery, Ćwiartki z kurczaka

Suszenie 60 szt. C w czasie 2,15

Wędzenie 40 st.C w przedziale czasowym 2godziny 45 minut

 

Sery przed wędzeniem przeleżały w solance 24 godziny.

 

2)Boczki, Szynki, Balerony

Czas suszenia prawie 3 godziny w temperaturze 60 - 65 st.C

Wędzenie trwało 5 godzin, a temperatura stabilizowała się w przedziale 40 - 50 st.C

Parzenie do temp. w wyrobie około 72 st.C

 

Drzewo - olcha

 

Wiem, że dyskusję wywołuje kolor, lecz jest to oficjalne trzecie wędzenia i na pewno braki w kunszcie wędzenia wychodzą.

Mam nadzieję, że w niedługim czasie pochwalę się Państwu, wyrobami o wiele lepszej kolorystyce.

 

Przy czym smak wędlin - nniieessaammoowwiittyy !!!

Edytowane przez robert1204
robert1204
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334569
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jest ktoś z braci wędzarniczych zainteresowani jak przebiegał proces wędzenia zapraszam na mój profil na facebooku.

No niestety do fejsabuka nie chodzę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334574
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz mogę podesłać linki na youtube.pl


Witam jeszcze raz :)

 

Dla wszystkich zainteresowanych zdjęciami - nie wiem jak to się stało, że zdjęcia wyszły ciut przechylone :D

Następna partia zdjęć - będzie prawidłowa

robert1204
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334577
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego nie możesz się pochwalić fotkami na forum ??

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334579
Udostępnij na innych stronach

No na FB to nic specjalnego!!!Chyba lepsze będą fotki!!a tak na marginesie na Video mowa jest o kabanosach,jak na moje oko to za grube na kabanosy,pozdrawiam;)))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334581
Udostępnij na innych stronach

Witam brać wędzarniczą

 

Co do kabanosów może i za grube, ale takie dostałem od sprzedawcy jelita, które według niego miały być pod kabanosy.

 

Przesyłam zdjęcia ostatniego wędzenia.

post-58457-0-59620600-1392814886_thumb.jpgpost-58457-0-37347400-1392814938_thumb.jpg

oczko uzyskane podczas mojego drugiego wędzenia

post-58457-0-74124200-1392815006_thumb.jpg

ogólny widok w komorze wędzenia


Taki kolor uzyskałem wędzonych serów

post-58457-0-21766100-1392815167_thumb.jpg

 

 

 


ćwiartki z kurczaka

 


post-58457-0-45659400-1392815444_thumb.jpg


ogólny widok wszystkiego co było wędzone

przypominam barci wędzarniczej, że jestem początkujący ;)

post-58457-0-38001900-1392815581_thumb.jpg

robert1204
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334767
Udostępnij na innych stronach

Powiem Ci , że nie ciekawie wyglądają te sery . Czy aby nie masz problemu z prawidłowym odczytem i pomiarem temperatury w komorze . Bo chyba serów nie podpiekałeś celowo z innymi wędlinami ?

 

kliknięte z telefonu

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334770
Udostępnij na innych stronach

przypominam barci wędzarniczej, że jestem początkujący

To widać, szczególnie w ilości użytego prowozka. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334771
Udostępnij na innych stronach

dzięki za podpowiedzi, dostosuję się do sugestii.

 

Przesyłam dalszą część zdjęć

sery ciąg dalszy

post-58457-0-28466800-1392817173_thumb.jpg

 

widok z góry : żeberka, boczek, baleron, sery i oczywiście kabanosy :tongue:

post-58457-0-17527100-1392817215_thumb.jpg

 

baleron

post-58457-0-42993600-1392817293_thumb.jpg

 

kiełbasa krucha

post-58457-0-34920000-1392817325_thumb.jpg

 

kabanosy po wysuszeniu około 15 dni

post-58457-0-16525100-1392817385_thumb.jpg

post-58457-0-64720100-1392817405_thumb.jpg

robert1204
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334776
Udostępnij na innych stronach

Jak na początkującego to nie jest źle,każdy zaczynał,pomału pomału a do przodu!!Krucha według mnie ciut za tłusta ale są gusta i guściki:)Ale te szare oczko to u mnie w domu by nie przeszło....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334862
Udostępnij na innych stronach

Witam, masz rację morfeusz300, że nad gustami się nie dyskutuję. Dziękuję za każdą sugestię i podpowiedzi. Nie wszystkie zastosuję, lecz każdą uważnie przeczytam.


A szare oczko to taki mój konik, zboczenie zawodowe :D

robert1204
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334919
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.