robert1204 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lutego 2014 Witam.postanowilem pokazać moje wyroby.Na razie uczę się,za każdym razem jest lepiej,a wszystko to po kilku letnim czytaniu Waszego forum.Wszelkie uwagi miłe widziane.Pozdrawiam Cytuj robert1204 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lutego 2014 Moje gratulacje,wyroby ładnie się prezentują. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-333888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Lutego 2014 Jakby troszkę przyciemne nie sądzisz, czy nie powinieneś je wcześniej wyciągnąć? lub też wędzić rzadszym dymem Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-333896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Lutego 2014 Chyba wędzarnia się przewróciła Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-333905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Lutego 2014 Wypionuj wędzarnie albo operatora aparatu [moje czytanek i fotki będą proste]Opisz cały proces wędzenia - czasy, temperatury, rodzaj drzewa - będzie wiadomo czemu kolorek jest taki a nie inny i to jest dopiero podstawą do rozmyślać co było dobrze a co trzeba by poprawićUdka fajne wyszły i tu napisz jak robiłeś. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-333908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert1204 Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Witam,Jeśli jest ktoś z braci wędzarniczych zainteresowani jak przebiegał proces wędzenia zapraszam na mój profil na facebooku.Założyłem równolegle konto na wędlinach domowych i portalu społecznościowym.https://www.facebook.com/wedziarnia.domowa Zgodnie z zapytaniem opisuję jak wykonywałem w/w wędzenie.Kiełbasa i kabanosy wykonywałem zgodnie z przepisem umieszczonymi na wędlinach domowych.Suszenie trwało 2,30 minut w temperaturze 60-65 C.Wędzenie w temperaturze 45 - 50 C, a czas wędzenia 1h 45 minutdodatkowo kabanosy podpiekałem, powinna być temp. 85C u mnie nie udało się takiej temperatury osiągnąć, moja maksymalna temp. wyniosła 76 C.Czas podpiekania 20 - 25 minut.Drzewo - olchaWitam, Proces wędzenia szynek, baleronu, boczków, ćwiartek z kurczaka, serów1)Sery, Ćwiartki z kurczakaSuszenie 60 szt. C w czasie 2,15Wędzenie 40 st.C w przedziale czasowym 2godziny 45 minut Sery przed wędzeniem przeleżały w solance 24 godziny. 2)Boczki, Szynki, BaleronyCzas suszenia prawie 3 godziny w temperaturze 60 - 65 st.CWędzenie trwało 5 godzin, a temperatura stabilizowała się w przedziale 40 - 50 st.CParzenie do temp. w wyrobie około 72 st.C Drzewo - olcha Wiem, że dyskusję wywołuje kolor, lecz jest to oficjalne trzecie wędzenia i na pewno braki w kunszcie wędzenia wychodzą.Mam nadzieję, że w niedługim czasie pochwalę się Państwu, wyrobami o wiele lepszej kolorystyce. Przy czym smak wędlin - nniieessaammoowwiittyy !!! Edytowane 18 Lutego 2014 przez robert1204 Cytuj robert1204 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Lutego 2014 Jeśli jest ktoś z braci wędzarniczych zainteresowani jak przebiegał proces wędzenia zapraszam na mój profil na facebooku. No niestety do fejsabuka nie chodzę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert1204 Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Lutego 2014 Jeśli chcesz mogę podesłać linki na youtube.plWitam jeszcze raz Dla wszystkich zainteresowanych zdjęciami - nie wiem jak to się stało, że zdjęcia wyszły ciut przechylone Następna partia zdjęć - będzie prawidłowa Cytuj robert1204 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Lutego 2014 Dlaczego nie możesz się pochwalić fotkami na forum ?? Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert1204 Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Lutego 2014 Zaraz powinny pojawić się fotki Cytuj robert1204 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Lutego 2014 No na FB to nic specjalnego!!!Chyba lepsze będą fotki!!a tak na marginesie na Video mowa jest o kabanosach,jak na moje oko to za grube na kabanosy,pozdrawiam;))) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert1204 Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Lutego 2014 Witam brać wędzarniczą Co do kabanosów może i za grube, ale takie dostałem od sprzedawcy jelita, które według niego miały być pod kabanosy. Przesyłam zdjęcia ostatniego wędzenia.oczko uzyskane podczas mojego drugiego wędzeniaogólny widok w komorze wędzeniaTaki kolor uzyskałem wędzonych serów ćwiartki z kurczaka ogólny widok wszystkiego co było wędzoneprzypominam barci wędzarniczej, że jestem początkujący Cytuj robert1204 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Lutego 2014 Powiem Ci , że nie ciekawie wyglądają te sery . Czy aby nie masz problemu z prawidłowym odczytem i pomiarem temperatury w komorze . Bo chyba serów nie podpiekałeś celowo z innymi wędlinami ? kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Lutego 2014 przypominam barci wędzarniczej, że jestem początkujący To widać, szczególnie w ilości użytego prowozka. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Lutego 2014 Daj drugi termometr do komory na kije bo jeśli masz tylko ten w drzwiach to coś czuję , że mocno Cię przeklamuje . kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert1204 Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Lutego 2014 dzięki za podpowiedzi, dostosuję się do sugestii. Przesyłam dalszą część zdjęćsery ciąg dalszy widok z góry : żeberka, boczek, baleron, sery i oczywiście kabanosy baleron kiełbasa krucha kabanosy po wysuszeniu około 15 dni Cytuj robert1204 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Lutego 2014 Jak na początkującego to nie jest źle,każdy zaczynał,pomału pomału a do przodu!!Krucha według mnie ciut za tłusta ale są gusta i guściki:)Ale te szare oczko to u mnie w domu by nie przeszło.... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert1204 Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Lutego 2014 Witam, masz rację morfeusz300, że nad gustami się nie dyskutuję. Dziękuję za każdą sugestię i podpowiedzi. Nie wszystkie zastosuję, lecz każdą uważnie przeczytam.A szare oczko to taki mój konik, zboczenie zawodowe Cytuj robert1204 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9430-robert1204-moje-w%C4%99dzenie/#findComment-334919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.