Skocz do zawartości

agn

Użytkownicy
  • Postów

    188
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Pl i US

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia agn

Współpracownik

Współpracownik (7/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. No dokladnie tak jest jesli smakuje i zostaly zachowane podstawowe warunki bezpieczenstwa podczas produkcji to najwazniejsze , wiec nic tylko powtarzac . Dodam ze w zakladach czesto nie pekluja 24 godz a dodaja poprostu taki dodatek nazwijmy to przyspieszacz peklowania gdzie mozesz odrazu po dodaniu peklosoli wymieszaniu i nadzianiu wedzic i parzyc czy podpiekac , a w wyrobach domowych zalezy by osiagnac najlepszy smak przy jak najmniejszym udziale dodatkow funkcyjnych , bo na czasie nie zalezy i na napchaniu portfela .Choc problem w masowce nie tkwi w msg czy wielofosforanach , czy w soli peklowej , a w ilosci i jakosci miesa ktorego jest moze 20 %. Reszta to fillery czyli bialka ssojowe , mleka w proszku maki rozne , algi morskie do tego czywiscie MOM czyli sciegna skuru chrzastki gruczoly i cala reszta oddzielona mechanicznie z korpusow indykow i kurczakow , jak wyzej napisalem czystej wieprzowiny np kl 2 jest 20 % , w tym marketowych masowkach.
  2. agn

    Wybór nadziewarki.

    Pozioma napewno bedzie lepsza niz hendi , ja moja lubie za to ze jest niewielkich rozmiarow , jest lekka i poreczna no i farsz nie zostaje , jak robie 5 kg albo nawet 2,5 to w sumie te slimaczenie tak bardzo nie przeszkadza , no ale jak ktos robi np 20 plus kg to fakt ze sie namacha , wiec tu musi sie rozgladnac za czyms wiekszym . Sausage maker maja fajne z silnikiem i sterowqne pedalem pod stope , no ale to juz konkretna kase trzeba wylozyc , jeszcze jak ktos robi pod klienta to moze sie oplaci ale dla domowych potrzeb to szkoda kasy.
  3. No na drugi dzień czasem trzeba przemieszać, bo zbite jest, dlatego ja miele ,dodaje przyprawy, peklosol plus płaska łyżeczkę na 3 kilo specjalnej przyprawy, mieszam , nadziewam i do lodówki na noc(w jelicie mięso zmielone też się może peklowac no nie) po min 12 godz osuszam wedze, parze i soczysta śląska na grilla gotowa [Dodano: 26 sty 2017 - 22:09] Tadeusz a co uważasz że twojej kiełbasie brakuje
  4. agn

    Wybór nadziewarki.

    Zboj madej ma taką z tym że on kupił na wypasie i większą, ale wersja podstawowa z plastikowym tokiem chyba się zmieści w cenie . Ja mam taką i jest ok głównie bo malutko farszu zostaje http://www.lemproducts.com/product/mighty-bite-5lb-stainless-steel-vertical-sausage-stuffer-with-stainless-steel-tubes-1606ss/sausage-stuffers [Dodano: 26 sty 2017 - 21:31] Mam również ta hendi czy revolution a u nas jeszcze kilka nazw a ten sam producent i stoi zakurzona, pieniędze wyrzucone w błoto, jest nie poręczna nie wygodna, dużo farszu zostaje lejki niechlujnie zrobione zaczyna gdzie nigdzie korodowac jak na chińska kwasowke przystało
  5. agn

    Wybór nadziewarki.

    Szkoda kasy na ta chinszczyzne, chyba ze ktos lubi bardzo mielone np kabanosowe lub torunske, bo po skonczonym nadziewaniu w kolanku zostaje 300 albo wiecej gram farszu, lejki z taniej chińskiej nierdzewki, do niczego
  6. Hi No spisuje sie bardzo dobrze, jest w miare cicha, w promocji mozna ja kupic za 279$, Przekladnie sa pernamentnie smarowane ,I wszystko na lozyskach, 100kg na godzine mieli, wierze choc nigdy tyle nie mielilem, ale 10kg zajmuje doslownie chwilke. Co do obrotow, musi miec mniejsze skoro ma Przekladnie, ale czy obroty swiadcza ze jest wielkiem? Mysle Ze nie bo tradycyjnym wilku w masarni mozna gardzieli zainstalowac Co najmniej 2 nozyki i 2 siatki a takze taki wilk sluzy jako mieszankach, tak wiec hendi czy inne firmy sprowadzajace z chin maszynki do miesa troche wiekszych rozmiarow I zrobionych z tanich metali , nazwali je wilk po to by opchnac to chinszczyzne klientowi ktory jak przeczyta na opakowaniu wilk to bedzie myslal ze to profesjonalny sprzet jaki uzywa sie w masarniach. Takze lepiej patrzyc czy maszynka zostala wykonana najlepiej w kraju i czy ma zaplecze gwarancyjne,czesci jest wykonana z pozadnych elementow bo okaże się że maszynka nr 8 do mielenia mięsa jest sto razy lepsza i wytrzymalsza niż wilk nr 22 prosto z Chin. Może off topik ale będąc w PL widzę ile trefnego towaru z Chin trafia na nasz rynek i co potrafi zrobić z niego odpowiednia reklama, więc czasem się lepiej nią nie kierować
  7. hm to teraz firma z ktorej kupilem maszynke robi je on nr 5 do 32 ja z racji ze robie po kilka kilo wzialem nr 8 , Wyglad budowa , identyczna w calej tej lini , z tym ze oczywiscie gabaryty kazda ma inne i moc , moja ma 0.35hp i moc przerobowa 3 kg miesa na minute , wiec czy moge jak nazwac wilkiem a raczej wilczkiem czy maszynka do mieleniq miesa? mam cos takiego: http://www.lemproducts.com/product/improved-big-bite-grinder-8/butcher-meat-grinders
  8. No więc właśnie, też gdzieś czytałem że wilk to tak jak Andrzej pisze, a maszynka do mielenia mięsa tak jak Miro. Dziś błędnie wilkiem określa się maszynki profesjonalne dla większej gastronomii ale to tylko niezrozumiały i dziwny chwyt marketingowy, bo np moja 8 może być o wiele lepsza od 22, bo jest zrobiona z dobrej jakości materiałów a nie chińskich pseudo materiałów. Więc skoro tu taką wagę przywiązuje się do tradycji i norm,nazywajcie zgodnie z tradycją a nie biedronkowa reklama.
  9. agn

    Co to za kiełbasa?

    Takie kiełbaski można kupić w polskich sklepach w USA, a sklepy zaopatruje hurtownia w Chicago którą to zaopatruja rzeszowiacy oczywiście z Chicago Przepisy przepisami i nic tu nie dadzą, surowiec biorą z hurtowni mięsa lub lokalnych ubojni gdzie każdy może go nabyć, czosnek pieprz peklosol ,jelita 35,wedzona,mieso kl 2 bez wołowiny i do tego miejsca nie ma tajemnic, jest mielona na sitkach 6,8 a co dalej no to powiedzą że normalna procedura z tym małym szkopulem że nikt nie może jej powtórzyć, chyba że pozwolą komuś być przy produkcji. Diabeł tkwi w szczegółach i żadna 16.20 czy nawet pół litra tu nie pomoże jeśli nie pokażą ci jak ja robią, i nie pokazujesz ich wyrobu. PS. A kto powiedział że oni je podpiekaja?
  10. Jaka jest roznica miedzy wilkiem a maszynką do mielenia mięsa? Mam 8 kę firmy LEM z nierdzewki,wiec to maszynka czy wilk a może jamnik?
  11. agn

    Wyroby Pis67 & Co.

    Widac po ilosci ze klienci sa ,no I dobrze ,oni zadowoleni z dobrego towaru, a ty z portfela, nie wspominajac ze fajnie jest zarabiac na swoim hobby a nie do niego dokladac
  12. No więc właśnie i to nie tylko mięso ale wszystkie produkty, warzywa i owoce również. Maxwell o ile pamiętam lepper coś próbował walczyć w potężnymi farmami, a teraz już na dobre są W PL.Jak pisałem smithfield został przerobiony z własnego podwórka i zalewa gnojowica Polska ziemię co do mięsa być może jem to samo co klient makro czy Tesco dlatego że za duża częścią hodowli świń w Polsce i na świecie stoi właśnie Smithfield, to jest gigant mało tego dostał dotacje z uni na biznes w Europie, Dlatego ważne jest by brać surowiec z pewnego polskiego źródła, choć i tu można się przejechać bo małych rolników wykańcza konkurencja a wieksi przedstawiają się na amerykańskie rasy świń i żywienie oparte na gotowych mieszankach pochodzących z am południowej PS kumpel w tym biznesie robi więc trochę się orientuje jak się sprawy mają z hodowla świń w PL czy w Rumunii. Podziekujcie Kwaśniewskiego Balcerowiczowi czy PO że sprzedali całe popegerowskie farmy gigantowi z USA, a na dodatek gnojowice nazwali nawozem i teraz całe laguny świeckich ścieków zatruwaja Polskie ziemię i wodę, dlatego właśnie przenieśli się do Europy wschodniej bo nie chcieli już więcej srać na własne podwórko. Smithfield w polnocnej Karolinie ma zakład mięsny który zatrudnia ponad 5tys pracownikow i przerabia dziennie ponad 30tys tusz wieprzowych, a czy tylko tych z amerykańskich farm szczerze wątpię.Polska przez Unię stała się wylegarnia świń, bo nikt nie chce truć własnego kraju, Bylem w kilku miejscach na świecie, i jak myślicie co na wieprzowinie pisze o Made in Poland z tym że wg zasad i karmienia smithfield Annam ,po co się wypowiadasz jak nawet nie wiesz jak ona wygląda, piszesz o polskiej kuchni a kiedy byłaś w swojej ojczyźnie 20lat temu, tylko nie mów że czasu nie masz
  13. Paweł ale gdzie te świnie zostały wyhodowane a nie pocwiartowane jest ważne, nie uważasz? Romk nie zrozumiales,napisalem tylko że duże spożycie wieprzowiny czy wołowiny nie jest zdrowe i może przyczynić się do wielu chorób, na to masz masę opracowań jeśli choć troszkę znasz angielski to poszukaj w necie. Niwiem ile forumowicze jej jedzą wróżką nie jestem. Pisałem to na tle podejścia niektórych do peklosoli co myślą że to najgorsze rakotworcze dziadostwo a nie zdają sobie sprawy że sama wieprzowina jest nie zdrowa
  14. Romk na forum dobra dieta piszą byli optymalni z wieloletnią praktyka którzy się tego nabawili
  15. PS nitryt występuje naturalnie w warzywach i organizmie człowieka, więc organizmie dobrze sobie radzi z tak sladowymi jego ilosciami choć w jednorazowej dużej dawce może zabić ale chyba nie ma takiego przypadku. Natomiast co do szkodliwości swininy smalczykow boczkokow i podgardla możecie sami się przekonać na forum optymalnych a raczej w ich dziale pożegnań optymalnych których łączyła miłość do wieprzowiny kosztem np błonnika warzyw czy owoców a którzy to odeszli z tego padola na raka jelita grubego czy żołądka. A zakłady mięsne w mięso zaopatruje smithfield właściciel farm, który na swoich stronach ma motto ze, jeśli zdaza ci się jeść wieprzowine praktycznie nie ma takiej opcji byś nie skosztowal od nas. Paweł pisze by uświadomić sobie i innym że pomimo że wędliny są super smaczne i ładnie się prezentują nie mają nic wspólnego ze zdrowiem a nie używanie peklosoli jest dolewaniem oliwy do ognia a nie zdrową opcją bo takich tu nie ma. PS od kiedy to w ZM choduje się świnie, czy na opakowaniu z makro jest napisane z której farmy pochodziła świnia, nazwa i adres?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.