Skocz do zawartości

krisolsztyn

Użytkownicy
  • Postów

    20
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    olsztyn

Ostatnie wizyty

137 wyświetleń profilu

Osiągnięcia krisolsztyn

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. odp. dla jacek13 DG zrobiłem sam, połączenie kilku "patentów" z www. generalna zasada tak jak opisany DG Rogera plus mały ruszt na dole czyli: podawanie dymu z dołu, czyli załadunek z góry stosuję zrębki 4mm zakup w internecie pompka akwarystyczna - wydajność 400L/h, podaję powietrze tylko w rurze wylotowej robiłem z profila stalowego kwadrat 10x10cm długość zasypu ok 40cm, na dole popielnik z rusztem 8cm rura wylotowa z kołnierzem zrobiona z nierdzewki moim zdaniem lepsze są pompki z allegro coś ok 60zł - mają wydajność ok 1000L/h - takie podobne do silnczka elektr. stosując dławik akwarystyczny precyzyjniej można sterować wydatek powietrza, bo w mojej ta regulacja jest słaba a pompka ponoć firmowa
  2. witam 1.zrobiłem komorę z lodówki, pojemność ok 400L zamontowana grzałka 2500W plus regulator mocy i temperatury PAMEL - bez problemów utrzymuje temp do 90C moim zdaniem przy tym rozwiązaniu zapas mocy w grzałce nie stanowi problemu, a ceny grzałek różnej mocy są podobne zatem sugeruję 2500W będziesz mógł bez problemu złapać 110C 2. komora "sufit" 50x50cm - komin fi 120 plus szyber regulowany, zwykle uchylony 1/2 - jest ok, przy osuszaniu otwarty na max podłoga dopływ powietrza fi 120 pod grzałką z regulacją szyber, mam wentylator na dolocie z regulacją obrotów, używam przy osuszaniu na 30% mocy - moim zdaniem nie jest konieczny, jak masz to mały wentylator zupełnie wystarczy 3. grzałka na dnie, osłonięta z góry deflektorem - równomierne rozprowadzenie temp, grzałka o jak największej powierzchni, ja zastosowałem z grilla elek. do odbicia ciepła - dałem blachę na dnie i na wys ok 25cm z nierdzewki 0,5mm, jest jak lustro, plus taki odbija i łatwa w utrzymaniu czystości,
  3. mam dwie sondy jedna na przy ścianie bocznej w środku wysokości, tylko wystaje czujnik druga zawieszam w środku pomiędzy wędzonkami, tak w połowie wys wedzonek wskazania temperatur na sondach różnica +-1'C wcześniej mierzyłem dodatkowym termometrem z metalową sondą - przy kalibracji regulatora różnice +-1'C wędzę razem ryby i mięso, nie widzę oznak przypalenia przez szybę widać jak rozchodzi się dym i krąży wewnątrz komory - cyrkulacja chyba ok wpływ na cyrkulację ma otwarcie szybra, mam w kominie i na dole pod grzałką szyba jest podwójna -tzw panel szybowy podobny jak w oknach więc dość dobra izolacja natomiast otwarcie drzwi - są duże powoduje zawirowanie temp. tak na 30-60sek.
  4. witam, dziękuję za dobre słowo wędzarnia działa i daje radę znajomi twierdzą, że wędzonki są ok, nie okopcone i nie spalone a to dzięki fajnemu forum i jego aktywnym użytkownikom
  5. wędzarnia i DG działa, jest moim zdaniem ok dziękuję za porady i uwagi wszystkim pierwsze próbne wędzonki daaaawno zjedzone jutro kolejne nauki i próby, tym razem leszcz kilka fotek jak coś to chętnie podpowiem co i jak pozdrawiam
  6. Witam szanownych "zadymiaczy" Moja wędzarnia przeszła test czekam na regulator mocy i temperatury z Pamela bo termostat przy grzałce nie zdaje egzaminu Testy: uzyskana temperatura wewnątrz tak na 80% mocy grzałki to 90'C - nic nie śmierdzi, szyba równomiernie się nagrzała tak do 50'C uszczelka orginalna jest ok nic się nie topi moim zdaniem deflektory dały efekt za radą kolegów DG - zadymia komorę tak, że nie widać tylnej ściany tylko biały pachnący dym, pracuje tak na 60% wydajności pompki Pytanie: Po testach ok 1,5h (wyłączyłem DG i wysypałem zrębki) zostało białego popiołu niecałe pudełko od zapałek w popielniku, a w komorze DG 2 pudełka od zapałek węgla drzewnego - czy oznacza to prawidłowy proces spalania? z wylotu do miseczki wydobyło się tak z 3cm3 czarnej gęstej mazi, która po ostygnięciu zrobiła się twarda DG mogę dotknąć ręką już ok 10 cm nad wylotem - czy oznacza to prawidłowy proces spalania? Mięso się pekluje, w sobote wjadą pstrągi no i niedziela 1 wędzenie
  7. dziękuję no i wszystko jasne zrobię 100g peksoli na 1 L zalewy - 5dni tak jak radzi Roger
  8. Dziękuję za zainteresowanie szkoda, że tak późno tak jak pisałem w temacie :wędzarnia z lodówki zalety, wady, zagrożenia pierwsze infa były na tak więc kontynuowałem temat mleko się rozlało wędzarnia w 95% gotowa dziś kupuję pierwszy wsad i pekluję proszę o poradę jak zrobić zalwę do: -10 szt pstrąga świeżego po ok 400g - jaka zalewa, proporcje do tego i czas, jak najlepiej wędzić - 1,5kg schabu - 1,5kg karkówki - 1,5kg szynki razem 4,5kg mięsa - jaka zalewa i czas, jak wędzić wiem, że jest dużo tabel i informacji na forum ale nie ma takich 100% jasnych np. info z zalewą Pana Dziadka - przeraziło mnie z ilością peksolu na 10L zalewy - chyba za dużo na napisane jest 20g na 10kg mięsa mam strzykawkę do nastrzyku Proszę o krótką informację ile czego, jak długo
  9. zatem stawiam na rozprowadzenie równomierne dymu, więc wylot zrobię nad grzałką ni i oczywiście z pojemnikiem - dzięki Panowie jako grzałkę użyję grilla elektrycznego z wanienką pokrytą emalią co do wypowiedzi Inqubus-a pewnie masz rację co naturalne to naturalne jednak pianka typu "styrodur" służy do izolacji zmywarek, lodówek, piekarników i tam dostała jakieś atesty nie twierdzę, że jest 100% naturalna oraz zdrowa bo tego nie wiem ale tak naprawdę 90% otaczających nas przedmiotów które posiadają kontakt z żywnością ma jakieś "ale" (teflon, silikon, pojemniki pcv, worki hdpe i itp) Tak jak pisałem wnętrze lodówki kończę wykładać blachą nierdzewką moim zdaniem łatwiej utrzymać w czystości niż drewno pośrednio pomiędzy ścianę lodówki a blachę włożyłem (jak pisano na forum) ekran zagrzejnikowy w celu odbicia ciepła co do nierdzewki to chyba 100% profesjonalnego sprzętu spożywczego z niej jest właśnie robione od lat a co do tradycji pewnie masz rację, ja jednak założenia miałem inne od samego początku, jednak jaki jest złty środek tego nie wiem
  10. dzięki Gwizdek komon zrobony, raczej kruciec ok 20cm z wstawionym szyberem fi 110 od dołu zrobiłem dolot z regulowaną żaluzją z nierdzewki kwadrat 14x14 tam podam powietrze z wentylatora pozostało zamontowanie grzałki termostatu rurek do wieszania jak umieścić wylot DG nad, czy pod grzałką??
  11. Witam po przerwie Otóż doszły zrębki KL 04 olcha i dąb na tym paliwie DG pracował 3,5h bez problemowo pobawię się z ilością i ciśnieniem powietrza do DG może czyli więcej powietrza o mniejszym ciśnieniu komora prawie zrobiona kończę wykładanie blachą nierdzewną Mam pytanie - przy wielkości komory wewnątrz 160x50x50 jaka powinna być średnica komina, i czy robić przysłonę? jaka średnica dolotu świeżego powietrza i czy montować wentylator na dolocie - mam taki z parownika lodówki?
  12. chmmm mogę ustawić ciśnienie powietrza tak, że gdy przykładam weżyk fi 5mm do policzka do ledwo czuję podmuch jak przymykałem bardziej ciśnienie to DG gasł więc wielkość sprężarki nie ma nic do żeczy chyba wcześnej gdy dałem wióry spod strugarki dymiło 40min gdy zmieszałem z tymi od piły to dymiło 2:30min do wędzenia potrzeba 5-6h wiec potrzebuję podwoić długość założenie min. obsługi
  13. wiem robię testy DG sprężarkę mam i to nawet dwie jedna duża olejowa taka do lakierowania i klucza dymo, druga mała bezolejowa taka do pompowania kół na 220V, mają regulację ciśnienie na regulatorze i manometr jak dopracuję DR to kupię przeponę od akwarium jak nie dam rady to kupię komplet z DG
  14. ok, dzieki, składam zamówienie na allegro z przesyłką 15kg 55pln porobię testy GD jak będzie za szybki będe dalej rzeźbił i pytał, jak coś to pozostaje zakup u Rogera a miały być min koszty:( , ale tak jak zawsze plan + 50%
  15. Tusiaczek, serio? Myślałem, że to zdecydowanie większa kasa Jakoś nie drażyłem tematu, musze się zorientować gdzie takie zrębki kupić w Olsztynie Dodano: 10 październik 2013 - 22:03 Która wielkość będzie naklepsza do dymogeneratora z dolnym podawaniem dymu? znalazłem na allegro: Dostępne rodzaje i granulacja: bukowe (KL 10, KL 08, KL 04, KL 02) olchowe (KL 10, KL 08, KL 04) dębowe (KL 10, KL 08) mieszanka buk-olcha ( KL 10, KL 08, KL 04, KL 02)(Grubość zrębków: KL 10 - 10mm, KL 08 - 8mm, KL 04 - 4mm, KL 02 - 2mm) proszę o poradę
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.