BonAir Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Października 2007 Dwa rodzaje kiełbas, ta sama ilość przypraw i ten sam proces produkcyjny. Jedna całkowicie wieprzowa, druga całkowicie wołowa. Obie pyszne, ale jedna lepsza ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1050-wieprzowa-vs-wo%C5%82owa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Października 2007 Stawiam na tą ciemniejszą, czyli wołową. Pewnie jest twardsza i taka "inna" przez co smaczniejsza. Jak widzę obie są troszkę podsuszane, to też im dodaje takiego smaczku.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1050-wieprzowa-vs-wo%C5%82owa/#findComment-19218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Października 2007 BonAir, podaj przepis w/g ktorego robiles wolowa, chetnie bym sprobowal :tongue: Rowniez stawiam na wolowa. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1050-wieprzowa-vs-wo%C5%82owa/#findComment-19248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 16 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Października 2007 Siara, zrobiłeś niejedną kiełbasę, tak więc z pewnością sobie poradzisz...;-) W tym przypadku jako surowiec użyłem ładne ścinki z polędwicy wołowej (projekt "Basturma2") przez fi 13 oraz kupione mielone wołowe (niedoszły projekt "Klops z Bizona") - najpr. fi 4. Farsz wymieszany do puszczenia kleju. Z przypraw dałem tylko pieprz czarny (1g/1kg) po to, by jak najbardziej móc odczuc różnice w smakach mięsa. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1050-wieprzowa-vs-wo%C5%82owa/#findComment-19253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Listopada 2007 Po tak długim czasie opowiem, jakie były nasze wrażenia. Następnego dnia po zrobieniu obu kiełbas szalka NIEZNACZNIE przechylała się na korzyść kiełbasy tylko wieprzowej. Po około tygodniu jednak zaczęła zdecydowanie wygrywać kiełbasa wołowa, w której dużo bardziej wyczuwalne były zmiany spowodowane procesem dojrzewania. Smak po czasie zrobił się wyśmienity, z nutą lekko przypominającą salami. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1050-wieprzowa-vs-wo%C5%82owa/#findComment-23361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.