awdochin Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam,Moim celem jest zbudowanie wędzarni i kuchni polowej na tarasie pod wiatą. Całość wykonana byłaby z palonej cegły (komora wędzenia obita drewnem) Chciałbym zaczerpnąć Waszej opinii nt. odprowadzenia dymu. Posłużę się na szybko wykonanym projektem. http://oi57.tinypic.com/11lhfra.jpg Drodzy forumowicze, czy to ma prawo działać ? Jeśli tak, to jak przystosować komin, aby współgrał z komorą wędzarni. Dziękuję za pomoc. Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez awdochin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10269-murowany-kibelek-kuchnia-a-komin/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Witaj Twój projekt już mi się podoba chociaż ...nie do końca.... nie podałeś wymiarów , ale proponuję ( ''kosztem'' powiększenia blatu ) zwiększyć komin ( i jego przekrój) i podzielić go po długości na pół ... Chyba ,że lubisz robić szybry Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10269-murowany-kibelek-kuchnia-a-komin/#findComment-368335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Tak zwany trój ząb ))Pomysł nie powiem całkiem,całkiem, ale wątpię że spełni warunki dobrego uwędzenia wędlin,mimo szybrów;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10269-murowany-kibelek-kuchnia-a-komin/#findComment-368340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awdochin Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) nie podałeś wymiarów , ale proponuję ( ''kosztem'' powiększenia blatu ) zwiększyć komin ( i jego przekrój) i podzielić go po długości na pół Do dyspozycji mam 3,80m, jednak ograniczeniem są krokwie altany aby umieścić między nimi komin.Szerokość wędzarni łącznie z kominem musiała by się zmieścić w 1,57m. Biorąc pod uwagę, że komora według projektu kol. Andyandy'ego ma mieć 1,00m szerokości wewnątrz wędzarni, to na kominnie pozostaje dużo miejsca. W dalszym ciągu waham się co do tego komina. Zamieszam zdjęcie podglądowe tego miejsca. http://oi58.tinypic.com/2lyq14.jpg Może ktoś z Was podsunął by jakiś pomysł, jak tam zbudować wędzarnie z sensownym odprowadzeniem dymu, by nie pozostawał pod altaną, a jakość wędzenia była na akceptowalny poziomie Dziękuję za pomoc Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez awdochin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10269-murowany-kibelek-kuchnia-a-komin/#findComment-368361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Ukierunkuj się na odpływ dymu z wędzarni czyli zrób bezpośrednio nad komorą ... polówka da radę bo tam sie inaczej pali Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10269-murowany-kibelek-kuchnia-a-komin/#findComment-368451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.