Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moim celem jest zbudowanie wędzarni i kuchni polowej na tarasie pod wiatą.  Całość wykonana byłaby z palonej cegły (komora wędzenia obita drewnem)

 

Chciałbym zaczerpnąć Waszej opinii nt. odprowadzenia dymu. Posłużę się na szybko wykonanym projektem.

 

http://oi57.tinypic.com/11lhfra.jpg

 

 

 

Drodzy forumowicze, czy to ma prawo działać ? Jeśli tak, to jak przystosować komin, aby współgrał z komorą wędzarni. Dziękuję za pomoc.

 

 

 

 

Edytowane przez awdochin
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10269-murowany-kibelek-kuchnia-a-komin/
Udostępnij na innych stronach

Witaj :) Twój projekt już mi się podoba :thumbsup:  chociaż ...nie do końca.... :hmm:  nie podałeś wymiarów , ale proponuję ( ''kosztem'' powiększenia blatu ;)  ) zwiększyć komin ( i jego przekrój)  i podzielić go po długości na pół ... Chyba ,że lubisz robić szybry :rolleyes:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10269-murowany-kibelek-kuchnia-a-komin/#findComment-368335
Udostępnij na innych stronach

Tak zwany trój ząb ;)))Pomysł nie powiem całkiem,całkiem, ale wątpię że spełni warunki dobrego uwędzenia wędlin,mimo szybrów;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10269-murowany-kibelek-kuchnia-a-komin/#findComment-368340
Udostępnij na innych stronach

 

nie podałeś wymiarów , ale proponuję ( ''kosztem'' powiększenia blatu ;)  ) zwiększyć komin ( i jego przekrój)  i podzielić go po długości na pół 
 
 
Do dyspozycji mam 3,80m, jednak ograniczeniem są krokwie altany aby umieścić między nimi komin.
Szerokość wędzarni łącznie z kominem musiała by się zmieścić w 1,57m. Biorąc pod uwagę, 
że komora według projektu kol. Andyandy'ego ma mieć 1,00m szerokości wewnątrz wędzarni, to na komin
nie pozostaje dużo miejsca.
 
W dalszym ciągu waham się co do tego komina.  Zamieszam zdjęcie podglądowe tego miejsca.
 
 
http://oi58.tinypic.com/2lyq14.jpg
 
Może ktoś z Was podsunął by jakiś pomysł, jak tam zbudować wędzarnie z sensownym odprowadzeniem dymu, by nie pozostawał pod altaną, a jakość wędzenia była na akceptowalny poziomie :)
 
Dziękuję za pomoc
Edytowane przez awdochin
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10269-murowany-kibelek-kuchnia-a-komin/#findComment-368361
Udostępnij na innych stronach

Ukierunkuj się na odpływ dymu z wędzarni czyli zrób bezpośrednio nad komorą ... polówka da radę bo tam sie inaczej pali ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10269-murowany-kibelek-kuchnia-a-komin/#findComment-368451
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.