mk654321 Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Marca 2015 Witam wszystkich 1 raz na forum czytałem artykuły o budowie wędzarni i mam pytanie, wykonałem właśnie sobie wędzarnie zanim trafiłem na forum ale jeszcze jej nie odpalałem, Chodzi mi głównie o palenisko, wykonane z rury stalowej średnicy 400m, długości ok 500mm, rura dymowa fi 150mm, szerokość rusztu 300mm, wysokość paleniska ok 330mm nad rusztem, czy w takim palenisku da się uniknąć zjawiska Pirolizy? dodam że komora będzie od metra do połtora od paleniska - czy izolować rury dymowe? wymiary komory drewnianej 700x700x900mm , dno komory stalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Marca 2015 Witaj! tak w skrócie:1) ruszt wywalić!! będzie utrudniał utrzymanie odpowiednich warunków w palenisku - będzie się palić zamiast żarzyć.2) rurę dymową ocieplić3) palenisko trochę małe i będzie utrudnione rozsuwanie szczapek drewna w celu regulacji temperatury - ale z braku laku to i kit dobry Trzeba będzie się "nauczyć" obsługi swojej wędzarni i będzie OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1970 Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Marca 2015 Witaj potwierdzam z "autopsji" że będziesz miał na początku problem zanim opanujesz palenie ,ja też miałem małe palenisko,ale po opanowaniu nie miałem problemów z utrzymaniem temperatury lecz denerwowało mnie to że musiałem często dokładać szczapy w małych ilościach max 2szt. obecnie kończę przeróbkę bo za niedługo święta trzeba będzie cos zadymić powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Marca 2015 czy w takim palenisku da się uniknąć zjawiska Pirolizy?widzę, że mit o szkodliwości pirolizy dalej żywy definicja: Dym stosowany w wędzarnictwie jest mieszaniną gazowych, ciekłych i stałych bardzo drobnych produktów, otrzymaną w wyniku powolnego (kontrolowanego) spalania materiału drzewnego przy ograniczonym dostępie tlenu atmosferycznego. Proces taki nazwa się pirolizą. Cytuj "Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Marca 2015 3) palenisko trochę małe A według mnie duuuużo za duże ... ... wręcz ... ... ogromne : palenisko, wykonane z rury stalowej średnicy 400m Wiem, wiem że to "pomyłeczka" - dlatego jak ktoś z moderacji poprawi proszę mój wpis usunąć. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Marca 2015 (edytowane) mk654321 , poczytaj sobie na forum o pirolizie - głowa CI spuchnie - lub nie czytaj , przyjmiji ze ona wystepuje w paleniskach otwartych , a my ktorzy wędzimy od lat żyją i pisza o tym, są gwarantem dla Ciebie , ze napeweno wyroby da sie jeść i żyć zdrowo .Nie wywołuj ducha pirolizy - lub bierz sie do roboty rób badania i doktorat -wyniki zadecydują czy bedziesz uprawiał swoje nowe hobby. Edytowane 7 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Marca 2015 Kolego MK654321, dlaczego tak upierasz się zastosować kanał? Ja też zrobiłem z kanałem i jeszcze w tym samym roku ją przerobiłem, jakie są efekty, zalety możesz przeczytać w moim temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/Co do opisu, palenisko małe, rura choć nie polecam, powinna być min. fi 200.Najkorzystniej dla Ciebie będzie zrobić chyba "kibelek" skoro góra będzie z drewna, palenisko postaw z cegły o wymiarach boków tak jak komora i będzie dobrze. Co do poprawności budowy wędzarni i częstych błędów polecam przeczytać pierwsze posty tego tematu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk654321 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Marca 2015 dziękuję za odpowiedzi. wszystko już wyspawane i jest w malarni. palenisko fi 350 l=480mm rura fi150mm komora to 700x700 na 900 wysokości. dno stalowe ze spadkiem z blachy 8mm. wedze co roku ale w murowanej ale nie podobnej do wędzarni dziadka ktora miała wymiary ok 1,5x2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Marca 2015 Czym malujesz , jaką farba oczywiście i które elementy ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk654321 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Marca 2015 palenisko pomalowane tylko na zewnątrz farbą żaroodporną na 500 stopni C. konstrukcja stalowa komory pomalowana została proszkowo oprócz wewnętrznej części kanału dymowego. deski na ściany i pokrywe będę malowal lakierobejca altaxiana ale tylko od zewnątrz. wewnątrz nie maluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.