osid Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Grudnia 2012 witamwypowiedzcie się proszę co lepsze szpagat i wiązanie ręczne czy siatka ?? nie chodzi mi o walory estetyczne, choć przyznam że te wiązane ręcznie tak jakoś bardziej swojsko mi wyglądają,sam nigdy jeszcze nie wiązałem bo mam sporo siatek które też zostawiają fajny wzorek na wędlinkach ale… no właśnie siatki są jednak z gumy a przynajmniej jakaś ich część i pewnie coś tam z tej gumy przechodzi do wody podczas parzenia za to sznurek nie ściska wędlin tak jak siatka która nadaje im ładny kształt no chyba żeby sznurować gęściej, czy jest jakaś różnica w samej strukturze wędzonek ?? wiązane są delikatniejsze a te z siatki bardziej zwarte ?? podpowiedzcie proszę młodemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Grudnia 2012 siatki są jednak z gumy a przynajmniej jakaś ich część i pewnie coś tam z tej gumy przechodzi do wody podczas parzeniaCoś tam na pewno, ale te siatki dopuszczone sa do kontaktu z żywnością w podwyższonych temperaturach. za to sznurek nie ściska wędlin tak jak siatka Sznurkiem, a własciwie przedza wędliniarską, możesz przeciąć mięso na pół. Podczas wiązania, trzeba uważać na palce (zaleca się kołeczki z drewna lub plastiku wiązane do końców przędzy. Możesz wtedy dociągnąć tak, że aż mięso puszcza sok ). Wiązanie przędzą (ładnie wykonane) bardziej przystaje do wedzonek domowych, ale zanim się nauczysz dobrze wiązać, korzystaj z siatek (musza być dobrze dopasowane do elementu). Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgadzam sie z Maxellem.Ja wiążę szpagatem, ale podczas dociągania można sobie pokaleczyć palce.Polecam siatkę lub przędzę wędliniarską, jest grubsza i nie wżyna się w ręce.Pozdrawiam.Kudłaty Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBSON REDDEVIL Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Ja używam siatki i przędzy razem :wink: Cytuj "Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Grudnia 2012 ale zanim się nauczysz dobrze wiązać, korzystaj z siatek na odwrót , jak nie umiesz ładnie to się ucz na mięsku aż się nauczysz, jak będziesz zakładał siatki nigdy się nie nauczysz :wink: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Tylko i wylacznie przedza. po wiazaniu setnej szynki dojdziesz do wprawy. ja zanim nauczylem sie wiazac przedza zuzylem 2 szpulki przedzy. bardzo latwy jest sposob ktory jest pokazany na stronie glownej wb nt wiazania baleronow. siatka jest dobra jesli masz rozwalajace sie mieso po zlym porcjowaniu, chociaz i tak z tym mozna sobie poradzic przy uzyciu przedzy i tluczka do miesa. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Stycznia 2013 siatka jest dobra jesli masz rozwalajace sie mieso po zlym porcjowaniu... z tym się nie zgodzę. chociaz i tak z tym mozna sobie poradzic przy uzyciu przedzy i tluczka do miesa. Ten sposób polecam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Szynki , łopatkę i cycusie z kurczaka ( biore po dwie połówki ) wkładam w siatkę i jak trzeba formuję sznurując przędzą wędliniarską . Każdy sposób doby jeżeli efekt końcowy cieszy oczy i podniebienie . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.