Skocz do zawartości

Kiełbasa z dzika- jaka ilość przypraw?


pwolny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Mam przygotowane (podzielone na klasy i zapeklowane na such mięso 18g/1kg) 12,5 kg mięsa (łącznie dzik, wieprzowina, wołowina), potrzebuję podpowiedzi ile dodać przypraw:

 

-czosnek ile gramów na kilogram masy mięsnej

-pieprz ile gramów na kilogram masy mięsnej

-jałowiec ile gramów na kilogram masy mięsnej

 

Chcę by kiełbasa była w stylu jałowcowej, po wędzeniu i sparzeniu podsuszanie.

Dodatkowo pieprz chcę podzielić na 50/50 drobno mielony / tłuczony - czy jest to poprawne, innaczej czy nie zaskodzi to wyrobom?

 

Dziękuję i pozdrawiam

nowicjusz

 

ps. jutro mielenie i napełnianie jelit.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowo pieprz chcę podzielić na 50/50 drobno mielony / tłuczony -

Możesz tak zrobić.

-czosnek ile gramów na kilogram masy mięsnej -pieprz ile gramów na kilogram masy mięsnej -jałowiec ile gramów na kilogram masy mięsnej

Pieprz 2 gr.czosnek 1,5 gr,jałowiec 1-1,5 gr.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.