Skocz do zawartości

Przetwory na zimę.


Przecier pomidorowy

Działki nie posiadam ale lubie zrobić trochę zapasów na zimę. 

W tym roku Przecier robiłam trochę innym sposobem, nie stałam przy kuchni i nie gotowałam pomidorów godzinami by odparowały.

Prosty sposób, wiem że Ameryki nie odkryłam, ale w tym roku zrobiłam inaczej. Przecier jest w miarę gesty i kolor piękny. 

Pomidory Lima bo one wg mnie są najlepsze, bardzo mięsiste.

Po umyciu, wykrawałam gniazda i przekrawałam na pół. 

Ułkładałam na bblachęi zapiekałam w piekarniku do momentu kiedy skórka zaczęła się marszczyć w temp 230 stopni. Trwało to mniej więcej 30 min.

Po wystygnięciu, ściągnęłam skórę i przełożyłam do garnka. 

Nadmiar soku zlałam by masa była bardzuej gęsta. 

Po czym całość zblendowałam, dodałam sól do smaku, przegotoŵałam i napełnione słoiczki pasteryzowałam 20 min.

Sok który został zagotowałam, dodałam sól do smaku i przelałam gorący do słoików. 

Mam nadzieję że będzie trzymał. 

20240902_131552.jpg

20240902_133236.jpg

20240902_120055.jpg

20240902_114254.jpg

20240902_114414.jpg

20240902_110524.jpg

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.