Skocz do zawartości

Przegląd

O tym Klubie

" Idę wolno, nie cofam się nigdy"
  1. Co nowego w tym klubie
  2. 15 - 20 min, należy obserwować gdyż pomidor szybciej się zapieka.
  3. Chce podzielić się z Wami przepisem na sos passata. Próbę zrobiłam w ubiegłym roku, a tego roku zrobiłam z 2 porcji bo bardzo nam smakował. Skladniki: - 5 kg pomidorów Lima - 4 duże czerwone papryki - 2 cukinię - 6 dużych śliwek - czosnek Wykonanie: Po umyciu składników, pomidory, przekrawałam na pół po usunięciu gniazd. Paprykę tym razem dałam mieszaną przekrawałam na 4 części. Obraną cukinię również kroiłam na mniejsze kawałki. Najlepsza taka mniejsza gdyż nie trzeba usuwać środka. Ze śliwek usunąć pestki. Blachę wyłożyć papierem, ułożone produkty zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po zapieczeniu ściągam skórę i przekładam na sitko, po odsączeniu przekładam do garnka i blenduje. Dodaję sól do smaku, można dodać bazylię lub inne przeprawy wg gustu. Przekładam do słoików i pasteryzyje 25 min. Sok który został po odsaczeniy, zagotowalam, dodałam sól do smaku i przelałam do słoika.
  4. Super fajnie mieć takie miejsce. I cieszę się że z wami jestem. Bo to super społeczność 🙂
  5. Wysoko. u mnie wszyscy wolą delikatniejsze. Czasami dzicze wychodzi ciemne 😁
  6. Arkadiusz napisałeś że " Po drugie w dużej mierze to nie ilość dymu decyduje o długości wędzenia tylko temperatura" Ja wędzę w temperaturze 60 do 70 stopni około 6 godzin , później kiełbasę parzę przez około 20 minut szynki do osiągnięcia temperatury w środku 68 do 70 stopni. Myślę że po dołożeniu dymogeneratora skróciłbym czas wędzenia i bardziej miał kontrolę nad wędzeniem. obecnie dokładając drewna mam więcej dymu ale automatycznie rośnie mi temperatura. Wędzę tylko drewnem olchowym suchym. Nie chcę moczyć drewna lub dodawać namoczonych zrębków , ponieważ wtedy mamy tylko więcej pary a nie dymu.
  7. Gdybym chciał wędzić w temp.50-55 stopni to w mojej tradycyjnej wędzarni wędziłbym chyba cały dzień. poza tym utrzymać taką temperaturę buło by bardzo trudno
  8. Zdecydowanie za wysoka temp wędzenia. Optymalną to 50-55 stopni I wedzisz do koloru, potem obróbka. Jestem ciekawa jak wygląda kiełbasa , wrzuć fotkę jak możesz.
  9. Arkadiusz napisałeś że " Po drugie w dużej mierze to nie ilość dymu decyduje o długości wędzenia tylko temperatura" Ja wędzę w temperaturze 60 do 70 stopni około 6 godzin , później kiełbasę parzę przez około 20 minut szynki do osiągnięcia temperatury w środku 68 do 70 stopni. Myślę że po dołożeniu dymogeneratora skróciłbym czas wędzenia i bardziej miał kontrolę nad wędzeniem. obecnie dokładając drewna mam więcej dymu ale automatycznie rośnie mi temperatura. Wędzę tylko drewnem olchowym suchym. Nie chcę moczyć drewna lub dodawać namoczonych zrębków , ponieważ wtedy mamy tylko więcej pary a nie dymu.
  10. Tylko pogratulować tego naśmiewania się z nowicjuszy na forum. Nie po to się suszy dwa lata drewno do wędzenia by później je moczyć , lepiej zamienić na inny gatunek który bardziej dymi jak grab czy dąb ewentualnie drzewa owocowe takie jak wiśnia , śliwa.
  11. I chyba nigdzie nie znajdziesz. Spotkałem się z wędzarniami z dymogeneratorem a dla utrzymania temperatury jest palnik i butla gazowa, ale takiej hybrydy o jakiej piszesz jeszcze nie widziałem. Po drugie w dużej mierze to nie ilość dymu decyduje o długości wędzenia tylko temperatura. Do wędzenia nie potrzeba dużo dymu. Wędzarnia to nie lokomotywa.Coś Ci doradzę.Chcesz mieć więcej dymu to jedną szczapkę namocz w gorącej wodzie i dołóż do suchego.
  12. Spokojnie...nic się nie stało. Co do pomocy poczekaj chwilę, może ktoś z forumowiczów Ci pomoże. Forum działa nieco na innych prawach niż FB...czasami trzeba chwilę poczekać.
  13. O.K. Jak widzicie jestem nowy na forum. Dlatego proszę o wyrozumiałość. Mam rozumieć, że nikt nie spotkał się z takim wynalazkiem. Obiecuję że już nie będę zaśmiecał forum. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia.
  14. Kolego jer56 przecież masz już założony wątek na ten temat ,wiec pisz w nim ,nie powielaj pytań w innych watkach.
  15. Dziękuję 😊 Dzięki. Mój mąż to taki pomysłowy Dobromir. Poza tym nie toleruje bylejakości. Dodam jeszcze 2 fotki bo dzisiaj firanki " zawisły" i półeczka pod wieszakami.
  16. Chciałem uprzedzić pytania typu : A po co ci to itp. Otóż człowiek jest coraz starszy i robi się wygodny , poza tym jak zaczynałem wędzić to nikt nie słyszał o dymogeneratorach. Poza tym wędząc tylko drewnem suchym( olcha) mam mało dymu i myślę że dodając dymogenerator to mógłbym skrócić czas wędzenia. Wiem , że wędzenie to nie wyścigi , ale jeżeli jest taka możliwość to dlaczego nie mógłbym poeksperymentować. Może znajdzie się ktoś na grupie kto w taki sposób wędzi.
  17. Witam wszystkich przeglądam to forum od dosyć dłuższego czasu i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi . Otóż wpadł mi do głowy taki oto pomysł. Wędzę w wędzarni tradycyjnej od 20 lat. Chciałbym teraz to tej wędzarni dołożyć dymogenerator. Otóż mój zamysł jest taki, temperaturę w wędzarni dalej utrzymywałbym z paleniska i spalania w nim drewna a dodatkowo chciałem dołożyć dymogenerator. Słyszałem o takich pomysłach, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji, jak taka hybryda by się sprawdzała. Mam wędzarnię drewnianą z desek o grubości 50mm. Wymiary komory 1000x1500x1500mm(bxlxh), palenisko oddalone od wędzarni 1500mm. Proszę ewentualnie o podanie : jaki dymogenerator byłby odpowiedni
  18. Piękna sprawa👍 Ale drzwi wędzarni najpiękniejsze, widać że mąż Cię kocha serce w nie włożył
  19. Piękna robota, piękna wędzarnia i do tego zdolny, pracowity Andrzej.
  20. Pogratulować warsztatu i przede wszystkim ..... Andrzeja 👍. Με εκτίμηση από τη Ρόδο.
  21. Literówka...Już poprawiłam. No nie tylko to.....a rower...kosa 😁
  22. Pewnie chodziło o ,,wikt" zwykła literówka, lepiej napisać że chłopinie 2 rzeczy do szczęścia potrzebne....
  23.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.