Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 13.07.2023 w Odpowiedzi

  1. Żeby coś więcej powiedzieć opisz czynności wykonania salami : 1. Doboru mięsa i tłuszczu (jakie mięśnie zostały użyte oraz w jakiej proporcji i jaki tłuszcz został dodany) 2. Rozdrobnienie (rozmiar użytych siatek dla poszczególnych mięs i tłuszczu oraz temperatury mięsa i tłuszczu podczas rozdrobnienia, składniki dodane poza przyprawami) 3. Mieszanie (ręczne, maszynowe, temperatura farszu) 4. Nadziewanie i osadzanie (jaka osłonka został użyta o jakiej średnicy, temperatura farszu podczas nadziewania oraz postępowanie z batonami po nadzianiu) 5. Proces wędzenia (ilokrotny, temperatura wędzenia, czas, wilgotność) 6. Prowadzenie procesu dojrzewania (temperatura, wilgotność , utrata masy w czasie) Ideałem byłoby jakbyś miał wiedzę dotyczącą wysokości pH mięsa/farszu na poszczególnych etapach produkcji. Proponuję zapoznać się z tematem :
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.