Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 13.10.2023 w Odpowiedzi

  1. Kiełbasa krucha z galaretką. skład: szynka 50% łopatka 20% karkówka 10% boczek 10% golonka 10% wywar: nóżki 5 szt. pozostałe części golonki skóry z boczku liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, wegeta do smaku. Potrzebowałem 2 litry wywaru reszta poszła do galarety. Po zastygnięciu galaretki ściągnąć tłuszcz wierzchni. Przyprawy na każdy kg. mięsa: sól himalajska 9 gram/kg sól peklowa 9 gram/kg czosnek 8 gram/ kg pieprz 2 gramy/kg majeranek pół łyżeczki na kilogram mięsa czosnek niedźwiedzi łyżka na kilogram mięsa gorczyca, jałowiec, pieprz biały,gałka muszkatałowa, imbir według uznania ja dałempo szczypcie na każdy kilogram cukier 3 gramy/kg Mięso z szynki mielimy na 12-13 łopatka 8 Karkówka 8 boczek 6 golonkę 4 resztki okrawki 3 Galaretę 20% wagi mięsa Mięso kroimy na kawałki 3x3 cm, przyprawiamy wszystkimi przyprawami i do lodówki na 24 godziny. Mielimy na pożądanych sitach i zaczynamy zabawę. Najpierw szynka do mieszałki i zalewamy gorącą galaretą. Mieszamy aż zetną się wszystkie włókna, jakieś trzy minutki mieszałką. Dodajemy resztę mięsa, a na sam koniec tłuszcz - ścięgna, całość mieszamy wszystkiego z 4- 5 minut. Nadziewarka i w jelito 28-30 dość luźno, ja robię różne wielkości pęta małe do pakowania próżniowego, większe do ręki, długie do podsuszania bo dziewczyny tak lubią. Nakłuwamy dość gęsto szpilą. Osadzanie 12 godzin w komorze 6 stopni. Osuszanie 90 minut temperatura 45 stopni z wentylatorem w wędzarni. Ważne nie przekroczyć temperatury 55 stopni bo wyleci galaretka. Wędzenie 180 minut gęstym dymem temperatura 50 stopni. Można wędzić dłużej do pożądanego koloru. Drewno to mix wszystkiego: czereśnia, wiśnia, morela itd. lubię miksy zrębków... Ja swoje parzenie robię w wędzarni do 70 stopni wewnątrz kiełbasy, mam generator pary, można w garnku Kiełbasy nie wkładam do wody zimnej, tylko od razu z wędzarni przenoszę ją do komory 6 stopni na 24 godziny. Kiełbaska jest soczysta, krucha i z dużą ilością galaretki, smaczna i aromatyczna. Daje się pokroić w plasterki i fajnie się też łamie, skórka odchodzi wyśmienicie, choć tylko ja ją ściągam bo reszta domowników je ze skórką. Moja pani je ją z wody na ciepło, choć to już profanacja:) Naprawdę dobra kiełbaska...
    1 punkt
  2. Posiadam jedną z wędzarni marki ALVI 175 jest ona wyposażona w generator pary. Wędzarnia jest bardzo szczelna. Po zakończeniu wędzenia można podłączyć generator i uzyskać w środku wędzarni bardzo szybko efekt sparzenia towaru. Sondę się wciska w środek mięsa i przy odpowiedniej temperaturze można zakończyć cały proces. Zaletą jest jeszcze to, że nie trzeba towaru przekładać do gara oraz można oczyścić wędzarnie po całym procesie. Nieraz robiłem rybę i zaraz po niej mięso. Generator szybko się nagrzewa i starcza spokojnie do tego modelu. Mało wody idzie na taki proces max dwa litry może mniej, osiągnięcie temperatury 70 stopni wewnątrz kiełbasy zajmuje mi jakieś 20 min z temperatury wędzenia 50 stopni. Można urządzenie zastosować do wyparzania słoików lub do wekowania trzeba tylko więcej półek dokupić, mam 4 półki więc suszenie grzybów, owoców warzyw, weki, wędzenie serów wszystko można robić. jest większa od piekarnika więc szybciej i więcej wejdzie:)
    1 punkt
  3. Pasztet kontojeszcze ciepły z małosolnym(24h)
    1 punkt
  4. Ja swoje parzenie robię w wędzarni do 70 stopni wewnątrz kiełbasy, mam generator pary, można w garnku Możesz opisać coś więcej o tym generatorze pary.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.