ROLADA Z BOCZKU FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM.
Składniki mięsne:
1. Płat ładnego, przerośniętego boczku.
2. Mięso z łopatki - 0,5 kg
3. Mięso z golonki - około 0,5kg.
Przyprawy:
1. Pieprz czarny grubo zmielony,
2. Czosnek granulowany,
3. Czosnek niedźwiedzi,
4. Gorczyca ziarno,
5. Przyprawa husarska,
6. Majeranek,
7. Płatki papryki
8. Peklosól – 21 g/kg
Nie podaję ilości, gdyż każdy użyje tych, lub innych, według swego gustu smakowego.
Sposób wykonania:
Boczek nacieramy peklosolą w dawce 21 g/kg i zamykamy w próżni, przenosimy do lodówki.
Mięsa z łopatki i golonki tniemy w kostkę i peklujemy ta sama dawką peklosoli i umieszczamy w lodówce.
Peklowanie na sucho wszystkich mięs trwa 4 dni.
Po upływie 4 dni boczek kroimy tak żeby uzyskać cienki płat, a mięso mielimy razem na sicie makowym. Boczek doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja dałem między innymi: pieprz grubo mielony, czosnek, czosnek niedźwiedzi, gorczyca ziarno, przyprawa husarska, majeranek, papryka płatki.
Mięso mielone również doprawiam tymi przyprawami z dodatkiem wody i wyrabiam jak na kotlety mielone do czasu, aż masa będzie kleista. Następnie płat boczku pokrywam masą mięsną i dokładnie roluję.
Obwiązuję ściśle sznurkiem wędzarniczym i zawijam w folię celulozową. Następnie wkładam w siatkę wędzarniczą i odwieszam w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny.
Po tym czasie osuszam w wędzarni i wędzę w temperaturze około 55 stopni do koloru.
Po uwędzeniu parzę do osiągnięcia 72 stopni w środku wyrobu. Pozostawiam w chłodnym miejscu do wystygnięcia.
Smacznego
Bogumił Sztuczka