Ostatnio było trochę gadania o oryginalnej tuszonce w GOST.
No to w ramach próby zrobiłem 4 puszki 425 g.
Tuszonka wg GOST
Na 1000 g
Wołowina (wieprzowina) — 870 g - (87 %)
Tłuszcz wołowy (wieprzowy) — 105 g - (10.5 %)
Cebula świeża — 13.3 g - (1.33 %)
Sól — 11.4 g - (1.14 %)
Pieprz czarny — 0.1 g - (0.01 %)
Liść laurowy — 0.2 g - (0.02 %)
Skład konserwy:
1. Mięso wieprzowe (lub wołowe) najwyższej jakości, o zawartości tłuszczu nie większej niż 6 %, stanowi 97,50 % wsad
2. Sól (warzonka) – 1,14 %u konserwy.
3. Cebula świeża zmielona – 1,33 % (można zastąpić ją suszem cebulowym w ilości 4 razy mniejszej od ilości cebuli świeżej).
4. Pieprz czarny mielony – 0,01 %
5. Liść laurowy – 0,02 % cały. Wygodniej jest używać mielonego.
Mięso kroimy w kawałki wielkości 120 – 130 g i sparzamy w wodzie 80 C przez 8 min.
Sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min (puszka 425 g.)
Do puszki 425 g:
Mięso - 369,75 g
Tłuszcz – 44,62 g
Cebula świeża – 5.65 g
Sól – 4.84 g
Pieprz – 0.05 g
Liść laur. – 0.09 g