Dzień dobry, cześć tu Sławomir witam wszystkich czytelników których udało mi się poznać na spotkaniu w Zakopanem w zeszłym roku i tych których jeszcze nie poznałem. Mam ogromną prośbę do Was, przeglądam forum i szukam przepisów na solankę do różnych kawałków wieprzowiny czyli szynka, schab, karkówka, boczek i szynka wołowa bo to chcę uwędzić na święta. do tej pory używałem mieszanki przypraw z przepisu mojego dziadka ale stosowałem go do całego mięsa a teraz chciałbym aby każda wędlina jednak miała nie co inną mieszankę przypraw aby różnice w smaku były większe i podkreślały smak mięsa. Pewnie źle szukam bo nie mogę sam znaleźć dlatego proszę jeśli trafi się dobra dusza i podeśle link bądź przepis będę wdzięczny. przepis mojego dziadka Wędzenie wieprzowiny lp. przyprawy Na 5 kg. 1 ziele angielskie 3-5 ziaren 2 jałowiec 3-5 ziaren 3 kminek 3-5 ziaren 4 goździki 3-5 ziaren 5 kolendra 20 ziaren 6 listek laurowy 3 średnich liści 7 pieprz czarny 6 ziaren 8 majeranek 1 Łyżeczka od herbaty 9 curry 1 na czubek łyżeczki10 kurkuma 1 na czubek łyżeczki11 ziele czombru 1 szczypta w palce12 zioła prowansalskie 1 szczypta w palce13 gorczyca 10 ziaren14 koper 1 szczypta w palce15 papryka mielona 1 na czubek łyżeczki16 rozmaryn 1 na czubek łyżeczki z góry dziękuję