Skocz do zawartości

Franciszek G

Użytkownicy
  • Postów

    28
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kraków

Ostatnie wizyty

189 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Franciszek G

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. W lokalnych sklepach to jest ograniczony wybór bo oni kupują połtusze i je rozbierają. Pytałem o łeb swinski to nikt się nie chce w to bawić nawet na specjalne zamówienie. Chyba że rozmawiałeś bezpośrednio z właścicielem. Pytając o rzeźnika liczyłem na uzyskanie w odpowiedzi takiego co prowadzi ubój i ewentualnie rozbiera mięso. Wtedy można i ozory wygospodarować, pałucka,grasicę itd.
  2. To nie ma podgardla przy głowie? Z grafiki brytyjskiej świni wynika że taki jest rozbiór. Podgardle jako część głowy.A gdzie masz dobrą rzeźnię? Bo z tego co widzę miałbym blisko. Szukałem koło siebie ale jest tylko rozbiór póltusz i mięso jest śmierdzące. Używają jakiś środków takich że nawet pies tego jeść nie chce.
  3. Franciszek G

    Mięso z dzika

    a co z zapachem? Też jest skupowany, czy może nie występuje w tym przypadku?
  4. Franciszek G

    Mięso z dzika

    W przypadku mięsa wieprzowego nie dopuszcza się do sprzedaży mięsa z knurów i późnych kastratów ze względu na jego aromat. Dzik to tak jak świnia tylko że żyjąca swobodnie w lesie i nikt nie przeprowadza im takich zabiegów. Jak wygląda sytuacja z mięsem dzikich knurów?
  5. Dziękuję za przeniesienie do właściwego tematu, w którym znalazłem interesującą mnie odpowiedź. Tzn, że wyszukiwarka na forum nie działa poprawnie bo szukałem i nie wyrzucało interesujących mnie odpowiedzi, albo niepoprawnie wprowadzone są słowa kluczowe. Np hasło "czyszczenie generatora dymu" brak wyników. Skąd mam wiedzieć, że "dymogenerator" jest właściwym pytaniem kiedy to słowotwórstwo swobodne niczym w języku niemieckim. Nawet słownik języka polskiego takiego pojęcia nie zna. https://sjp.pwn.pl/szukaj/Dymogenerator.html
  6. Jak w tytule. Jakie są wasze doświadczenia i patenty na czyszczenie szczególnie smolistej mazi?
  7. Czy to o tę goryczkę chodzi? https://www.aromatika.com.pl/mobile/pl/p/GORYCZKA-ZOLTA---korzen-goryczki---ciety---50g-1kg/311
  8. Dzięki. Ale nie wiedziałem, że źródłem jest CPM, co nie znaczy również, że bardziej mi przypadnie do gustu od mojej mieszanki. Nie omieszkam jednak sprawdzić tego.
  9. Oryginalny? A który jest oryginalny skoro każdy producent używa innych składników? Na czym opierasz to stwierdzenie, że on jest oryginalny? Twojego przepisu nie brałem pod uwagę, ale zaznaczyłem w pierwszej wypowiedzi iż jest to skład który najbardziej przypadł mi do gustu gdzie ilości składowych ustalałem samodzielnie.
  10. Jest to mieszanka przypraw. Każdy z producentów przypraw ma swoją odmianę i skład. Niemniej jednak czasem z nich nie podaje proporcji. Próbowałem odtworzyć jednego z nich tego, który jest najbliższy mym gustom i oto co wyszło. Pieprz ziołowy P gorczyca biała 1 łyżeczka kolendra 1/3 łyżeczki papryka ostra ½ łyżeczki kminek 1/3 łyżeczki majeranek ½ łyżeczki czosnek 1/3 łyżeczki kozieradka 1/3 łyżeczki Oczywiście wszystkie powyższe zmielone i wymieszane. [Dodano: 22 mar 2020 - 08:56] A oto trzy inne przepisy które znalazłem, a których nie sprawdzałem. Przepis drugi • 3 łyżeczki słodkiej papryki • 1 łyżeczka ostrej papryki • 1 łyżeczka majeranku • 1 łyżeczka lubczyku • ½ łyżeczki kminku • ½ łyżeczki suszonego kopru • 1/3 łyżeczki cząbru, kolendry, tymianku, estragonu Przepis trzeci • papryka słodka mielona 60 gram • papryka ostra mielona 20 gram • suszony majeranek Prymat 15 gram • liść lubczyku 20 gram • koperek suszony 20 gram • kminek Prymat 10 gram • tymianek 5 gram • estragon 8 gram • cząber 8 gram Przepis czwarty • 3 łyżki gorczycy, • 3 łyżki ziaren kolendry, • 2 łyżki kminku, • 2 łyżeczki słodkiej papryki, • 1 łyżeczka ostrej papryki, • 1 łyżka majeranku, • 1 łyżka czosnku granulowego lub suszonego,
  11. Dzięki EAnna. Teraz widzę wszystkie swoje błędy w procesie.
  12. Tego nie wiem. Ale nawet jeśli tak to jest ich własna tradycyjna kaszanka Black pudding a nie tradycyjna polska. Wg ich receptury tylko tłuszcz, krew, kasza lub płatki owsiane i przyprawy. Zero podrobów.[Dodano: 10 mar 2020 - 23:35] Doszukujesz się czegoś, czego nie ma. A pytanie było proste.
  13. O jestes wielki. Dzięki za pomoc. Gdybym tę wiedzę i doświadczenie w temacie miał to bym nie pytał nikogo. A pytanie było tak proste, a ty nie dość że nie odpowiedziałeś, to jeszcze z mania wielkości i wszechwiedzy wyjeżdżasz, a wywyższanie się to chyba twoje ulubione zajęcie. Prawda? Jeśli nie, to zmień to, bo dwa zdania napisałeś i takie wrażenie pozostawiles. Tak myślałem że to tylko wypełniacze nieistotne dla smaku. I z tego co otrzymałem niewiele się pomyliłem. Pytanie było o konsystencję. tak? Super dzięki. Do sklepu mam 2000 km w jedną stronę. Tak więc jutro skoczę na małe zakupy jak po bułki na śniadanie będę szedł
  14. Receptury to ja mam, czytać też potrafię. Problemem jest zdobycie składników.
  15. No tak. Kasza gryczana, watroba i serca wieprzowe, tłusty boczek i tluste pozostałe po klasyfikacji mięsa plus suszoną krew. Krwi nie rozrabialem lecz intensywnie podlewałem wywarem z gotowania wszystkiego. Dziś byłem w farm shopie i mieli kaszankę surową. Kupiłem dla porównania. Była bardziej luźna od mojej. Spażylem ją i teraz wiem, że po tej operacji się utwardza. Czyli mój farsz musi być luźniejszy. Zostało mi jeszcze trochę tego farszu zamrożonego. I co skorygować? Podgardle mogę zdobyć wraz z całą głową. Innej opcji nie ma. O podrobach innych jak wątrobą i serca to zapomnieć można. Co radzicie?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.