witam wszystkich. Jestem nowym uczestnikiem „zadymiaczy” nie wiem czy ktoś będzie chciał tutaj zająć się moim tematem i czy temat nadaje się do tutejszej dyskusji, może moderator przekieruje wątek w odpowiednie miejsce lub dostanę wskazówki gdzie szukać porad. A więc do rzeczy: mam duży komin wysoki na około 8m, szeroki około 1m x 1m po byłej szklarni, który chcę adoptować na gril z funkcją kominka, piec chlebowy, wędzarnię na zimno i ciepło i kuchnię do gotowania, która jednocześnie będzie dymić do wędzarni na zimno. Mam nadzieję że ktoś z forum pomoże mi w moich realizacjach, dotyczących projektu żeby nie popełnić błędów i podpowie jak pokierować dym, gdzie ewentualnie zastosować zasuwy w kominach do zamykania dopływu. W ostateczności mogę, któryś z kominów (rurę) puścić na zewnątrz nie podpinając się do starego komina. Na rysunkach jest moja wizja ale można oczywiście wszystko zmienić poza kominem. zdjęcie 1 - komin po zburzeniu starej kotłowni zdjęcie 2 - postawiona wiata pod którą ma być „kombajn” zdjęcie 3 - wiata z przodu Będę wdzięczny za wszystkie uwagi i sugestię. Na chwilę obecną mam zazbrojony fundament, który jest przedstawiony na rysunku w rzucie z góry Wiata stoi praktycznie na granicy z sąsiadem Dodam że nie jestem żadnym fachowcem ale planuję zrobić to sam z pomocą znajomego, nie chciałbym czegoś spartolić. W trakcie realizacji mogę zamieszczać dokumentację fotograficzną Z góry dziękuję.