Skocz do zawartości

Slawek_C

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Częstochowa

Osiągnięcia Slawek_C

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Slawek_C

    Kociołek żeliwny..

    Piszę we własnym imieniu i nie reprezentuję producenta. Z Panem Robertem znamy się od wielu lat, a opinia odnośnie kociołka jest całkowicie obiektywna. Siedząc niejako z przymusu w ramach "#zostańwdomu" czytam forum i staram się złapać trochę wiedzy. Aby uniknąć posądzenia o reklamę, nadmienię od razu, że jestem także użytkownikiem napychacza do wędlin, maszynek Alfa w rozmiarach 5 i 10, kociołka żeliwnego i żeliwnej płyty grillowej - wszystkie wyprodukowane przez firmę Ptak. Jeśli ktoś miałby pytania odnośnie eksploatacji tych produktów, to chętnie służę pomocą. W wątku poświęconym kociołkom była poruszana kwestia emaliowania. Kilkanaście lat temu miałem taki kociołek wyprodukowany jak dobrze pamiętam przez częstochowską Odlewnię Wulkan. Niestety nie miał on płaskiego dna i miał na stałe przymocowane 3 nóżki przez co można go było używać tylko na ognisku. Nie wiem czy to kwestia jakości emalii czy jakiegoś błędu technologicznego ale po ok. 2 latach eksploatacji emalia początkowo zaczęła pękać, a później odchodzić. Moim zdaniem jak wcześniej wspomniałem przy właściwej konserwacji brak emalii nie stanowi problemu.
  2. Slawek_C

    Kociołek żeliwny..

    Minęło sporo czasu od ostatniego posta, ale siedząc tak na forum zajrzałem na temat "kociołki". Polecam polski kociołek wykonany z żeliwa szarego, odlewany w Blachowni. Kociołek posiada dodatkowo na wkładany ruszt żeliwny. Zaletą jest to, że kociołek ma płaskie dno i można go także bez problemów używać w piekarniku lub na gazie. Używam go teraz do pieczenia mięs oraz do pieczenia chleba . Można go zobaczyć na profilu: https://www.facebook.com/FPHU-Robert-Ptak-Producent-odlewów-żeliwnych-101648341429326 Kociołek nie jest emaliowany ale wystarczy go po umyciu zabezpieczyć przecierając szmatką zwilżoną olejem rzepakowym lub słonecznikowym i nie będzie żadnych problemów. Najważniejsze żeby pozostawić go nie zakrywając pokrywką.
  3. Ja używam tego napychacza. Kupiłem go ponad 15 lat temu. Wtedy był produkowany jeszcze przez EMA-Blachownia w większości na rynek amerykański. Jak mnie informował sprzedawca, tam stosowali go powszechnie w chatach myśliwskich do produkcji wędlin z dziczyzny. Ja używałem go zawsze do wyrobu kaszanki. Sprawdza się tutaj idealnie. Odnosząc się do posta @MateuszP nie potwierdzam opinii, co do jakości napychacza. Najprawdopodobniej tamten napychacz, o którym pisał Mateusz był wykonany ze ZnAl i wyprodukowany w Chinach. Napychacz, o którym ja piszę jest wykonany w całości z żeliwa, a "tłok" czy popychacz (nie wiem jak to nazwać ) ma uszczelkę chyba z silikonu i to zabezpiecza dodatkowo przed uciekaniem masy. Całość jest solidnie wykonana, masywna i w moim typowo domowym zastosowaniu sprawdza się idealnie. Fajne jest to, że można przy napełnianiu flaka dawać konkretnie zadane porcje masy i napełnianie idzie płynnie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.