Witajcie, zarejestrowałem się na forum żeby się poradzić mądrzejszych w sprawie budowy wędzarni all in one. Nie spotykam takich projektów w internecie więc pewnie coś musi być na rzeczy ale dla pewności zapytam. Chciałbym wybudować wędzarnie połączoną z grillem i piecem chlebowym /do pizzy - i to w jednej komorze. Czy to w ogóle ma prawo funkcjonować ? Fundament to wykop około 50cm, gruz i na to 20cm betonu, 5-10 cm ponad poziom gruntu. Wędzarnia z paleniskiem pośrednim po prawej i bezpośrednim pod komorą. Wymiary na rysunku - są to wymiary maksymalne na jakie pozwala mi miejsce, dach nie jest ostateczny dopuszczam zmiany. drzwi blaszane od wewnątrz wyłożone drewnem, ściany i podłoga komory wyłożone szamotem (tu raczej zbędny ale potrzebny do pieca chlebowego), na dole duży deflektor. Podane wymiary są ostateczne czyli z doliczonym szamotem. Rozważam też przesunięcie paleniska pośredniego na miejsce schowka na opał lub przerobienie go na palenisko pod kociołek (wystarczy dodać nad paleniskiem otwór w blacie) i używanie jednego paleniska. grill - palony na deflektorze, po bokach pręty do ustawiania wysokości rusztu - chyba prosta sprawa piec chlebowy - tu mam wątpliwości ponieważ komora jest dość wysoka, jestem skłonny ją obniżyć do 40 - 45 cm jeśli to nie będzie przeszkadzało w funkcjonowaniu wędzarni, Obniżenie na pewno ułatwi rozgrzanie pieca do odpowiedniej temperatury. Chciałbym znaleźć kompromis między odpowiednią wysokością wędzarni a wysokością pieca chlebowego. Deflektor może być demontowany, wtedy rozpalam na szamocie, rozgarniam żar lub go usuwam i wkładam chleb /pizze Oczywiście wykluczam jednoczesne używanie wędzarni/grilla/pieca. Budowa jeszcze nie ruszyła i nie mam noża na gardle dlatego chcę zebrać jak najwięcej informacji żeby wyszło dobrze. Budulec to cegła pełna, płyty betonowe zaznaczone na rysunku. Szara obwiednia komory wędzarniczej to szamot - grubość 5,5cm, czerwone pręty u góry to wsporniki pod płytę z uchwytami na wędzonki (oczywiście płyta będzie zbrojona). Proszę o komentarze i wskazówki. Na razie zastanawiam się nad projektem więc wszystkie uwagi są cenne. Jeśli ktoś ma lepszy pomysł jak na takiej przestrzeni wybudować "all in one" to proszę o podzielenie się choćby szkicem. Zaznaczam że jestem zupełnym amatorem w wędzeniu i budowaniu wędzarni.