Skocz do zawartości

mkris

Użytkownicy
  • Postów

    21
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Rybnik

Osiągnięcia mkris

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzięk,juz powiększone. A teraz troszkę inne pytanie. Jak wyglada podpiekanie w takiej wędzarni? Nie wiem czy robie cos źle...jak juz uzyskam swój pożądany kolor to podnoszę temperaturę do 80 i jest taka w całej wędzarni (mierzona dwoma niezależnymi termometrami - ThermoPro) i podpiekanie np.1kg schabu czy szynki do uzyskania temperatury w środku trwa bardzo długo wręcz ostatnio po paru godzinach odpuściłem. A mozna przeczytać w różnych przepisach czy książkach ze podpiekanie twra około 2h. Dzięki za jakies wskazówki. Wesołych Świąt
  2. Doświadczenie mówi co innego, w mojej beczce przy minus dziesięciu na zewnątrz w kwadrans jest 50 stopni, deflektor ma ok 53. Przy podpiekaniu, gdy w środku jest 18 kg wyrobów potrzeba 20-30 minut, by było 90, deflektor ma 95. A daje się osiągnąć i 120 z grzałką 2000 W. W komorze różnice temperatur nie przekraczają 3-4 stopni. akurat nie zalezy mi zeby w 15minut bylo 50 stopni. To czy deflektor ma wysoka temperature to ma jakies znaczenie? Jeszcze raz. Komora 50x50x60 + dach 20 Grzalka 2Kw Wymiary deflektora 27,5x20,5 pod grzalka mam wlot powietrza 5cm i komin rowniez 5cm Mozna cos poprawic? I w dalszym ciagu nie wiem czy odleglosc miedzy grzalka a blacha gorna ma jakies znaczenie? Dzieki Wszystkim!
  3. no wlasnie taka mam juz zamontowana. Mozna takie znaleźć w gotowych wedzarniach elektrycznych. Dzięki
  4. Dolot powietrza mam w dnie (tak wyczytalem na tym forum ze ma byc) zas blacha na ktorej jest grzalka jest bez otworu. Przy tak malej wedzarni jest potrzebny termoobieg?
  5. Witam, Mam pytanie dotyczace blach (deflektor) czy ma znaczenie jakies odleglosc miedzy tymi blachami? Jak rowniez same ustawienie grzalki nad otworem ktory sie znajduje pod grzalka. Jezeli tak to bede wdzieczny za podanie odleglosci.
  6. Witam, 200ml wody do calego wsadu czyli 5,5kg miesa czy 200ml wody na kg miesa?Jest jakas skala ile wody na kg miesa czy to sie dodaje wedlug uznania? dzieki serdeczne za odpowiedz
  7. Witam, Pytanie dosc amatorskie ale moze ktos mi powiedziec jaki bedzie najlepszy (z czego) podzial miesa na klasy. - wp. Ikl. Lopatka - wp. IIkl ....... - wp. IIIkl. ....... dzieki za pomoc
  8. Witam, mam pytanie czy w przepisach gdzie pisze "Mięso po klasyfikacji zapeklowane na 48 godzin, każda klasa osobno dawką 18g peklosoli na kg " mozna z dwoch dni zrobic wiecej (np.7)? Ostatnio zrobilem jak w przepisie i wyszlo super "przepis Halusi" ale zakupilem dzis swierze mieso a na ten tydzien nie mam czasu robienia kielbas. dzieki za odpowiedz!
  9. dzis w koncu dostalem moj PT100 i wyglada na to ze wszystko dziala poprawnie. musialem troszke w menu skoregowac temperture ale po za tym OK. Dzieki raz jeszcze @zenza za pomoc!!! aha, w ustawieniach PGdP mam na 0001 gdy dam na 0003 to nie mam przecinka tylko ogromne sumy. Czy to zalezy od wersji albo robie jeszcze cos zle?
  10. @zenza Dzieki! funkcja "auto tuning " dziala i trzyma temperature. Mam jeszcze pytanie dosc amatorskie i moge kogos wkurzyc tym pytaniem Czy jest koniecznosc zastosowania bezpiecznika na wejsciu do np. rex'a i na wyjsciu do grzalki 2kw. Jezeli tak to prosze napisz jakie? SSR mam 40A dzieki raz jeszcze i pozdrawiam
  11. Kolego moglbys opisac zasade dzialania "auto tuning " tzn. ustawiasz jakas temperature pozniej "auto tuning " i czekasz az zgasnie zolta kontrolka? JAk dlugo to trwa? dzieki za info
  12. @Romii dostalem dzis rowniez rex'a c100 z K bez jakis sesownych ustawien. Probowalem ustawienia kolegi @zenza to wyskoczyly nie mozliwe liczby Pozniej troszke pocykalem i ustawilem PGdP na 1 i ukazala sie sesowna temperatura po przecinku xx.x czy byla ona prawidlowa? Zapewnie nie Czekam teraz na PT100 i mam nadzieje ze ustawienia kolegi @zenza zadzialaja tym razem
  13. Witam Pania Haline i innych użytkowników. Skonczylem juz swoja wedzarnie i chce wyprobowac swoje sily w wedzeniu. Do tej pory tylko parzone robilem. Mam dwa pytania na ktore nie ma odpowiedzi ale prosze mi napisac ile mam szacowac +/- godzin zebym wiedzial w jakim czasie podejmowac nastepne kroki. A chodzi o - Dalsze osuszaniw w rozgrzanej wędzarni w temp 40 stopni - Wędzenie w temp 50-55 stopni do uzyskania koloru W pierwszym pytaniu wiadomo jakie beda konsekwencje jezeli osuszenie nie bedzie wystarczajace a jak wyglada z drugim pytaniem? co bedzie jezeli za krotko albo za dlugo bedzie dymione? dziekuje za odpowiedz.
  14. @@halusia@, mam pytanie dosc "glupie" ale zaczynam w przepisie: Kiełbasa dla Każdego - 50 % wp I - polędwica ( sitko fi 13 ) - 50% wp II - boczek ( sitko fi 8 ) Peklowane 48 godzin , 18 g/kg mięsa boczek tez peklujemy w peklosoli czy tylko poledwice? dzieki
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.