Skocz do zawartości

MarcinGsxr

Użytkownicy
  • Postów

    63
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O MarcinGsxr

  • Urodziny 06.11.1989

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ruciane-Nida

Ostatnie wizyty

225 wyświetleń profilu

Osiągnięcia MarcinGsxr

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Hehe Już szynki dawno zjedzone były parzone wyszły lux ale chyba wole bardziej podpiekane wyroby więc następne będą właśnie takie i wtedy porównam które wyszły mi lepiej ale dzięki wszystkim za pomoc!
  2. Mam wstawiony deflektor ustawiony od podłoża (blachy) wędzarni 25 cm do góry.
  3. Mam tylko jedno zdjęcie z budowy. Termometr mam umieszczony między wędlinami. Termometr fantast ikea
  4. Wkładasz do wędzarni zimne nie osuszone wstępnie wędzonki , nie używasz suchego drewna, nie osuszasz bez dymu, za krótko osuszasz w wędzarni. To mogą być przyczyny tych nieudanych ,niezdrowych wędzonek. Jak wędzisz ryby i nie są czarne to powinieneś sobie poradzić i z wędzonkami .Pokaż swoją wędzarnię. One nie są okopcone czy kwaśne itd. Drewno mam suche, olcha sezonowana w garażu z przewiewem bez wilgoci. Myśle że powód to to zbyt krótkie osuszanie. Wędzarnia kanał fi 200 1.60m. Komora drewniana wysokość coś około 110cm szer 125 dł 120. Wydaje mi się że na tak dużą wędzarnie zbyt krótko osuszam wkład. Aha i fakt, wkładam mięso zimne po osuszaniu z zimnej piwnicy. [Dodano: 13 lut 2021 - 17:59] Przyjmę teraz porady Arkadiusza do siebie i następnym razem osusze bardziej dokładnie Bo wydaje mi się że wszystko jest ok ale z tym osuszaniem jeszcze popełniam mały błąd
  5. Dokładnie czasami zajmuje to kilka godzin, ale w smaku są ok rodzinka zadowolona jak na pierwszy raz
  6. Nie jest źle , z czasem będzie coraz lepiej - popracuj nad osuszaniem Właśnie z tym jeszcze muszę popracować, niby są suche ale nie łapią koloru. Nie wiem czego to jest wina. Wedzarnia mocno rozgrzana temperatura osuszania 50C.
  7. Witam chciałbym przedstawić moje pierwsze wyroby, przeważnie wędzę rybkę. Ale teraz chciałem spróbować sił nad kurczakiem udkami boczkiem i szynkami. Zdjęcia kurczaka po wędzeniu. Szynki boczek przed parzeniem i przekrój boczku po parzeniu. [Dodano: 13 lut 2021 - 16:13] Dziękuje za przeniesienie tematu w jeden łączny niestety jestem początkującym użytkownikiem i nie do końca łapie co i jak [Dodano: 13 lut 2021 - 16:16] Jeszcze szynka w przekroju
  8. Kurka wyszła mega udka również Dodatkowo boczek i szynka które właśnie się parzą Jak na pierwszy raz chyba powinno być ok. Przepraszam że zdjęcia wstawiam w nie swoim temacie ale wzorowałem się na przepisie co do udek kolegi Jacka. Pozdrawiam
  9. Zacząłem o siódmej rano kurczak i ćwiartki do wywaru aż osiągnęły 72C w najgrubszym miejscu. Później suszenie aż do rozpalenia dobrze wędzarni czyli około 2h. Teraz osuszanie w wędzarni a później wędzenie na koniec wrzucę zdjęcia efektu końcowego. Pozdrawiam
  10. Ok Jutro pierwsza próba dymienia udek i kurczaka Wrzucę fotki po wędzeniu. Pozdrawiam i miłego weekendu wszystkim zadymiaczom
  11. Czy w dużym garze mogę parzyć razem z udami całego kurczaka ? Chyba raczej nie będzie to mocno kolidowało między sobą ? Mam zamiar zrobić 10 udek i całego kuraka
  12. Rozumiem w takim bądź razie upycham w kuraka warzywa tak jak w przepisie, a pytam po prostu z ciekawości bo widziałem jak ktoś robił właśnie warzywa oddzielnie nie że wewnątrz kuraka
  13. Wracając do tematu kurczaka, czy muszę go napychać warzywami, czy mogę ugotować wywar z włoszczyzny i wtedy go w tym parzyć ?
  14. solankę robiłeś tak jak w przepisie na 10L wody stężenie 8-10%? Czy jakimś innym sposobem ?
  15. W piątek wędzę sielawę, w środę pekluje mięso na 5 dni i po peklowaniu będę wędził z kurczakami peklowanym 24h i parzonymi wg przepisu Dziadka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.