Wkładasz do wędzarni zimne nie osuszone wstępnie wędzonki , nie używasz suchego drewna, nie osuszasz bez dymu, za krótko osuszasz w wędzarni. To mogą być przyczyny tych nieudanych ,niezdrowych wędzonek. Jak wędzisz ryby i nie są czarne to powinieneś sobie poradzić i z wędzonkami .Pokaż swoją wędzarnię. One nie są okopcone czy kwaśne itd. Drewno mam suche, olcha sezonowana w garażu z przewiewem bez wilgoci. Myśle że powód to to zbyt krótkie osuszanie. Wędzarnia kanał fi 200 1.60m. Komora drewniana wysokość coś około 110cm szer 125 dł 120. Wydaje mi się że na tak dużą wędzarnie zbyt krótko osuszam wkład. Aha i fakt, wkładam mięso zimne po osuszaniu z zimnej piwnicy. [Dodano: 13 lut 2021 - 17:59] Przyjmę teraz porady Arkadiusza do siebie i następnym razem osusze bardziej dokładnie Bo wydaje mi się że wszystko jest ok ale z tym osuszaniem jeszcze popełniam mały błąd