Skocz do zawartości

Witexdaw

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kobiór

Osiągnięcia Witexdaw

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. W sumie popełniłem wędzenie, na chwile obecną mięso zostało wsadzone do lodówki. Mieliście racje, wszystko się wyrównało, nie ma szarego rdzenia. Co do przypraw i darowania ich sobie, hmm spróbuję zrobić następnym razem wędliny na czysto aczkolwiek mi takie za bardzo nie smakują. Wolę trochę doprawione, może jeszcze się przekonam (wiem, że przyprawy mogą popsuć zalewę), od długiego czasu czytam forum. Jeśli chodzi o temperaturę peklowania to utrzymywałem stałą 4 stopnie Celcjusza. Zapach bardzo ładny, jedyne co to następnym razem postaram się krócej wędzić, bo jak dla mnie kolor zbyt ciemny ale nie jest kwaśne i okopcone jak moje pierwsze wyroby. Na zdjęciu ładnie tego nie widać albowiem światło w kuchni mam dość słabe. Wędziłem 40-55 stopni przez 8,5h, kiełbaski 4h. Co do saletry, hmm następnym razem zrobie na peklosoli według tabeli dziadka i zobaczymy. Pozdrawiam wszystkich Braci i zarzucam fotkę części tego co dzisiaj popełniłem!
  2. Witam! Potrzebuję pomocy. Pekluje mięso 6 dzień i drugi raz takie coś mi się zdarzyło. Mianowicie mięso kupione w sieci na "D" jakoś dziwnie zaczęło się peklować. Najpierw delikatnie bladło, a teraz zbrązowiało miejscami wręcz. Czy mogło się tak stać przez "sekret dziadka Feniksa" na 4kg dodałem jedną łyżeczkę tej przyprawy. Co do solanki to tak: 2.0l wody, 16g saletry, 35dkg soli kuchennej. Nastrzyk wykonałem i to dość obficie. Solanka ładnie pachnie, mięso nie ma przykrego zapachu jest normalny lekko ziołowy od wyżej wymienionej przyprawy, a wizualnie nic nie "ślimaczeje. Jeśli chodzi o naczynie to garnek emaliowany, mięso dociśnięte talerzykiem żeby nie wystawało, z góry przykryte folią i pokrywką. Robiłem już z 20 razy i zawsze było fajne różowe, teraz pokusiłem się dać tą przyprawę i sama solanka miała delikatnie brązowy kolor od tego. Czy to mogło być to czy coś innego spaprałem. Przekroiłem dla testu kawałek boczku i w środku jest czerwony, natomiast po upieczeniu mięso jest w smaku słone z delikatnym posmakiem ziół. Wygląda to u mnie identycznie jak na zdjęciu znalezionym w Internecie, które pozwolę sobie zamieścić, może troszkę miejscami jest bardziej blade, przezroczyste. Zaznaczam, że raz już mi się tak stało (za drugim razem jak robiłem mięcho), wszyscy przeżyli jedynie szynka miała na końcu małe oczko i tego teraz się najbardziej obawiam... Dzisiaj podeślę zdjęcia mojego autorstwa przed wędzeniem pozdrawiam.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.