Skocz do zawartości

Wasylis

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Białystok

Osiągnięcia Wasylis

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Wasylis

    Oceń przepis

    A pani w sklepie jak poprosiłem o schab to dała mi to A tak serio, to z chęcią zobaczę zdjęcie idealnego schabu a jakby obok był przepis na jego uzyskanie to byłoby super do kwadratu. A na koniec zaznaczę, że doświadczenie mam małe a wystawione oceny są subiektywne. Dobrej nocy.
  2. Wasylis

    Oceń przepis

    Arkadiuszu, musisz mi uwierzyć na słowo, ale nie jest wysuszony. Na zdjęciu jest ostatni kawałek z 6 kg partii. Rozumiem, że sam proces obróbki może bulwersować ale efekt tego eksperymentu jest zadziwiająco dobry i nie jest to tylko moja opinia. Spróbuj, polecam.
  3. Wasylis

    Oceń przepis

    Jak dla mnie, idealne. Zdjęcie w załączniku. Zbędna robota. Dlaczego? Ja mam jedno.Po co pytasz jak robisz i tak po swojemu.Taka postawa spowoduje ,że na drugi raz nikt Ci porady nie udzieli.Sam działasz na własną szkodę o ile chcesz w ogóle korzystać z naszych porad. A teraz zrób po naszemu to dopiero wtedy porównasz ,który wyrób lepiej Ci odpowiada. Tak własnie zamierzam zrobić. Pozdrawiam.
  4. Wasylis

    Oceń przepis

    Dziękuję wszystkim zainteresowanym. Czuję się zobowiązany poinformować, iż postąpiłem według przepisu. Wybaczcie. Właściwie już zaczynając wątek byłem w trakcie jego realizacji. Zacząłem, więc trzeba było skończyć (mimo wątpliwości). Modyfikacje wprowadziłem dwie: mniej wody (wystarczyły 4l wody na 6kg mięsa) a druga to taka, że mięso nastrzyknąłem, mniej więcej dzień przed wędzeniem. Zaprawdę powiadam wam, schab wyszedł wyśmienity (to opinia nie tylko moja). Lekko słony, różowiutki, idealny na kanapki. Jeśli są jakieś pytania to z chęcią na nie odpowiem. Pozdrawiam.
  5. Wasylis

    Oceń przepis

    Ja wszystko rozumieć, ale czy tej peklosoli to nie za mało?
  6. Wasylis

    Oceń przepis

    Bardzo proszę: https://borniak.pl/wedzony-schab-domowy/
  7. Wasylis

    Oceń przepis

    Witajcie, Chciałbym poddać ocenie ekspertów przepis znaleziony na stronie jednego z producentów wędzarni elektrycznych. Z eksperymentu wynika, że 10 łyżeczek peklosoli waży ok. 80 g. Czy podana gramatura i metodyka jest zgodna z tzw. dobrą praktyką? Składniki3 kg schabu bez kości Peklowanie10 łyżeczek peklosoli3 łyżki brązowego cukru2 łyżeczki suszonej cebuli3 ząbki czosnku2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego Parzenie3/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego3 liście laurowe WykonanieSchab dzielimy na trzy kawałki, dokładnie myjemy, odciskamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wkładamy peklosól, cukier brązowy, suszoną cebulę, drobno pokrojony czosnek, pieprz kolorowy, ziele angielskie i wszystko dokładnie mieszamy. Schaby nacieramy mieszanką peklującą, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Do garnka wlewamy 3-4 litry wody, dodajemy pozostałą mieszankę peklującą, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia gotujemy około 10 minut. Przestudzoną solanką zalewamy schaby peklujemy około 6 dni w chłodnym miejscu. Po wyjęciu z solanki i ocieknięciu z wody, wkładamy do siatki wędliniarskiej. Schab zanurzamy na jedną minutę w gorącej wodzie. Odstawiamy do osuszenia na kilka godzin. Po osuszeniu schab wędzimy ciepłym dymem. Włączamy wędzarnie, wieszamy szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 50-60°C wędzimy około 3 godzin. Podnosimy do 70°C na około 60 min, pod koniec przechodzimy na 90°C i wędzimy jeszcze 30 min. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego, liście laurowe, wszystko musimy zagotować. Po uwędzeniu wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85°C do osiągnięcia w środku mięsa temperatury 62°C. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki 50-60 minut parzenia. Wyjmujemy schab po procesie parzenia, wkładamy do zimnej wody i zostawiamy do wystudzenia.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.