Skocz do zawartości

Sandacz85

Użytkownicy
  • Postów

    13
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O Sandacz85

  • Urodziny 31.05.1985

Kontakt

  • strona WWW
    http://www.vs-graphic.co.uk

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Tarnow / Peterborough

Osiągnięcia Sandacz85

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ok, moj blad ..... jeszcze jedno pytanie szynki do parzenia wrzucic juz do rozgrzanej wody czy wode podgrzewac z szynka w srodku ?
  2. Dzieki za info i tak zrobie, a dlaczego w wielu przepisach jest powiedziane zeby parzyc dwa razy ???....
  3. Witam, po dwoch dniach, mieso w nowej solance ma sie dobrze, wszystko jest czyste i klarowne, dzisiaj moje pierwsze parzenie szynki, i tu moje kolejne pytanie...... czy wystarczy aby temperatura w srodku miesa wzrosla tylko do 60stopni ?.... i parzyć raz czy dwa razy ? ....
  4. Widzialem w ktoryms z przepisow, ze boczek przed zwinieciem warto podsypac zelatyna, lepiej spaja i glaretka sie robi, fakt maszyny do souse vide niemam, ale chcialem parzyc w temeraturze 77-83Stopnie C normalnie w garczku na kuchence. Tak jak mowie niemam doswiadczenia dopiero zaczynam, ale od kilku tygodni ogladam tematycznie YT i czytam rozne artykuly, i wywnioskowalem ze to najlepsza metoda.
  5. Chcialem zrobic rolade z boczku, mam kawalek szynki i kawalek lopatki. Mam worki do szynkowaru, chcialem w nie wlozyc i zwiazac.
  6. Jak się nie mylę Marcin wysyła do uk i chyba jest jakaś zniżka dla członków forum na jakieś hasło ale ja nie znam https://swojskiwyrob.pl/ https://swojskiwyrob.pl/9-do-peklowania Dzieki, przyda sie.
  7. Spokojnie Przed włożeniem do nowej solanki dobrze mięso wypłucz a naczynie umyj i sparz. Nie dodawaj już przypraw. Solanka bez przypraw stygnie, naczynie wyparzone. Dziekuje za pomoc. ........... A ze to bedzie moje pierwsze parzenie to zastanawiam sie czy parzy zwiazane mieso w worku ? czy tylko przewiazane ?... Bo z przepisow widzialem ze sa dwie szkoły, mi wydaje sie ze lepsza bedzie parzona w worku. Niestety niemam jeszcze szynkowaru.
  8. Zrób solankę 10%. tak wlasnie robie. Mam nadzieje ze to mieso odratowalem w ostatnim momencie. I nic nam po nim nie bedzie.
  9. Tak zrobie, niestety mieszkam w UK i nie udalo mi sie znalesc saletry, jjedynia ta sol od prymata. Ale w tym tygodniu bedzie paczka z polski to poprosze to ktos mi wysle. A to mieso jak juz wspomnialem po usmazeniu na patelni pachnialo ladnie, wiec robia nowa solanke i wsatwiam spowrotem do lodowki na 2 dni.
  10. Robilem wg. tego przepisu ze zdjęcia, .... Proszę powiedz co twoim zdaniem powinienem zrobić z tym mięsem skoro solanka mogła być za słaba. [Dodano: 24 lis 2020 - 18:04] Zrobilem i nie czuje aby coś śmierdziało.
  11. Solanka stała 10 dni w lodowce. 160g soli na 3l wody. ........ zaraz zrobie test na patelni, ale na kawałku boczku widac inny kolor miesa, reszta tego i innych kawalkow jest ladna rozowa, a w tym miejscu blada szara, widac na zdjeciu.
  12. Dzieki za szybką odpowiedz, tak zrobilem juz mieso moczy sie w czystej wodzie, tylko teraz niewiem czy zrobic nowa zalewe i peklowac jezcze co najmniej jeden dzien czy juz odrazu to parzyc.
  13. Witam, szukajac odpowiedzi na moje pytanie trafilem na to oto forum. Miło mi was powitac. I tak na wstępnie, Mam problem z solanka, jest śluzowata i mętna ale mięso nie śmierdzi. Solanke przygotowalem wg. wytycznych na opakowaniiu Soli Peklujacej od Prymata. Jest to moje pierwsze podejscie do domowych wedlin. Solanka stała 10 dni w lodowce. 3.5 litra roztworu na 1,5kg miesa.Przynam sie ze wraz z solanka dodaelm przyprawy i świeży czosnek i przyprawy. Wyczytalem w poprzednich postach że to prawdopodobnie bylo przyczyna zmętnienia, ale czemu az taki śluz ? solanka jeszcze 7 dnia byla czerwona i plynna a teraz gesta jak kisiel. Czy to mięso nadaje sie jeszcze do czegos ? wyglada i pachnie ładnie. Chcialem je dzisiaj parzyć. I teraz niewiem co robic. POMOCY !
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.