Witam. W przyszły wtorek chce zapeklować oko 12kg mięsa ( 6 szynek po oko: 2kg zamówiłem) Peklowanie 12-14 dni 1kG mięsa / 0,4L wody / 36gram peklosoli ( roztwór solanki 9%). Nastrzyk 70ml na 1kg mięsa. Z racji gabarytów nie mam możliwości trzymania pojemnika w lodówce. Planowałem zalewę trzymać w budynku gospodarskim. Przez ostatnie dni mierzyłem w nim temperaturę: rano / po południu / w nocy. Średnia temperatura dobowa wychodzi mi na poziomie 3 C. Moje obawy dotyczą: Czy w takiej temperaturze otoczenia (3 C), przez okres 12-14 dni mięso dobrze się zapekluje? Czy solanka 9% nie ma za niskiego stężenia w takiej temperaturze. Powinienem ją zwiększyć do 10% lub wyżej? Być może z racji przeprowadzania peklowania w takiej temperaturze powinienem zmienić metodę ( ilość dni / Wody / stopień stężenia)? Z góry dziękuję. Pozdrawiam.