Skocz do zawartości

slavo_kamikaze

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Szczecin

Osiągnięcia slavo_kamikaze

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Za rok lub 2 prawdopodobnie będzie u mnie remont dachu, ale na strychu są wędzarki, które nie wiem czy rozbierać. W końcu udało mi się znaleźć kilku wiekowych ludzi, którzy wędzili tak jak ich dziadkowie przed wojną właśnie w takich pomieszczeniach. Standardowa procedura to: (oczywiście zależne to jest od mięsa) ( na zimno) Boczek ,szynka ,baleron- rozpalić kociołek pełen trocin (polecali mi bukowe), przykryć deklem , zamknąć wędzarkę i tak zostawić. 2-gi dzień niech się suszy, 3-ci dzień znowu pełen kociołek trocin i tak 3 razy. potem ewentualnie powtarzać żeby uzyskać dany kolor. Ponoć produkt trwały. Pytanie moje czy zna ktoś taką metodę? Bo jakoś nie mogę takiej znaleźć.
  2. slavo_kamikaze

    Przywitanie

    Siemanko, zaczynam przygodę z wedzeniem. Przeprowadziłem się na wieś i zmieniam styl życia i raczej nie wróce do miasta, dlatego tu wstąpiłem , bo chciałbym się nauczyć robić "wszystko sam". widzę, że jest tu kopalnia wiedzy i za to dziękuje wszystkim którzy tą stronę stworzyli , oraz tym którzy dokładają codziennie " jakąś cenną cegiełkę"
  3. Kupiłem kilka lat temu starą chatę na wsi. Na strychu mam dokładnie takie 2 wędzarnie , ale nie mają dymu z komina , tylko na podłodze tego pomieszczenia jest kilkunastocentymetrowa warstwa trocin spalonych. Według dziadków tu mieszkających , to każdy tak wędził: tzn wieszali całego świniaka (oczywiście w porcjach) w mniejszej wędzarni i całą krowe w większej (też w kawałkach), chodzi mi o to że robli to jednorazowo a nie na raty. Rozpalali mini ognisko i jak już się żar zrobił to zasypywali to wiórami. przychodzili tylko czasem żeby sprawdzićczy wióry się dymią i tak przez około tydzień. Czy ktoś zna taką metode wędzenia? [Dodano: 19 gru 2020 - 14:27] A jeszcze jest taka malutka jak na zdjęciach, prawdopodobnie była do wędzenia na ciepło ryb
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.