Skocz do zawartości

Slawek08

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Tarnow

Osiągnięcia Slawek08

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. No właśnie tak jak pisał Maxell, wędzić poznać urządzenie jak co robić i będzie dobrze.
  2. Termometr zamontowany w wędzarni pokazuje dobrze temperature,termometr jest sprawny i niemam żadnego problemu uzyskać temperature 90 stopni w wędzarni i utrzymywać tą temperature.
  3. Dobrze piszesz Maxell. Trzeba trochę wędzić i poznać urządzenie. Ostatnio gadałem na temat wedzenia z takim dalszym znajomym,on mi dał do spróbowania kiełbasę którą sam robił i wędził. Kiełbasa dobra pytam jak ma zrbioną wędzarnie, on mówi że cztery płyty eternitu na górę eternit a palenisko to dwa pustaki przykryte blachą. Jak ktoś zaczyna przygodę z wędzeniem ma super wędzarnie i wyroby niedobre,ktoś ma bylejaką wędzarnie wędzi od lat i wyroby dobre,chyba bardziej ważniejsze doswiadczenie niż wykonanie wędzarni Ale na wędzarnie z eternitu bym się nie zdecydował ????
  4. Wszystko miało być wędzone i poddane obróbce cieplnej w wędzarni ale jak to wyciągnąłem i zobaczyłem kolor to pomyślałem że tylko zaparze baleron i po parzeniu zmienił smak na lepsze
  5. Witam wszystkich. Wczoraj było moje pierwsze wędzenie. Wędzarnie zrobiłem drewnianą już dwa lata temu teraz poczytałem forum i wędze ale miałem przygodę z tym wędzeniem. Mięso zapeklowane,obsuszone na powietrzu,wędzarnia nagrzana i jeszcze trochę obsuszylem mięso w wędzarni.Wędzenie na gorąco w temperaturze 50-60 stopni,3 godziny wędzenia bukiem. Otwieram wędzarnie kolor mięsa piękny,no to wkładam termometr w najgrubszy kawałek mięsa i pokazuje mi 34 stopnie. Ok podnoszę temperaturę do 90 i jeszcze mi schodzi 2 godziny zanim osiągnie mięso temperature 67 stopni. Wyciągam mięso i jest bardzo czarne,okazało się ze chiński termometr elektroniczny się zepsuł i pokazuje o 24 stopnie mniejszą temperature. Schab jest dobry w smaku i kruchy,baleron był parzony i też dobry. Po wędzeniu zacząłem czytać forum i chyba mam żle zrobioną wędzarnie. Wędzarnia szczelna drewniana szer 55x55 wys 80 u góry otwór który mogę regulować 12x12 cm rura od paleniska 1,2 metra i chyba największy problem palenisko. Rura o średnicy 35 cm i długości 40 cm z drzwiczkami które mogę szczelnie zamknąć. Temperature regulowałem drzwiczkami od paleniska. Teraz się zastanawiam czy jeśli wędliny wyszły dobre w smaku to jest wędzarnia dobrze zrobiona czy tylko mi się tak udało że są dobre bo czytałem ze przy wędzeniu nie można całkiem zamykać paleniska a ja zamykałem na chwile i otwierałem żeby utrzymać temperature. Nie wiem jak wstawić zdjęcia bo wysłałbym jak to wyglada.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.