Dzień dobry. Od kilku dni intensywnie wertuję Waszą stronę w celu inspiracji i zdobycia podstawowej wiedzy na temat budowy wędzarni. Znalazłem już kilka ciekawych projektów, mnóstwo rad i podpowiedzi. Chcę w tym roku postawić obok domu własną i dołączyć do wędzarniczej społeczności. Najbardziej skłaniam się do budowy grillo- wędzarni z cegły klinkierowej, z paleniskiem z boku. W każdym z projektów, które widziałem są one stawiane na trawnikach, czy też przy altanach, gdzie trzeba kopać aby wylać fundament. Ja przed budową szopki narzędziowej zrobiłem plac z kostki brukowej, zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Chciałbym teraz tam umieścić wędzarnie i stąd moje wątpliwości o podłożę: - czy kostka i jej betonowa podsypka nada się jako fundament, czy jest to zbyt kruche/ mało odporne na ciepło? - jeśli nie, to czy lepiej bawić się w wyciąganie kostki w środku i lanie tam fundamentu, czy lepiej poszukać innego miejsca na wędzarnie? Jeśli te pytania są banalne i śmieszne to wybaczcie, jestem laikiem i dopiero chcę stawiać pierwsze kroki Z góry dziękuję za odpowiedź. Dodaję zdjęcie miejsca, gdzie miałaby stanąć wędzarnia.