Dzień dobry,
zwracam się z prośbą o podpowiedzenie co mogę zrobić aby poprawić jakość wędzenia.
Otóż mam problem z kopceniem w wędzarni, mam wrażenie że ciąg jest niewystarczający, szyber mam otwarty na max, a jeśli zamknę drzwiczki do wędzarni, to chwila moment i kopci mi wyroby i jestem zmuszony wędzić na uchylonych drzwiczkach, ale mimo to nie dam rady uniknąć całkowicie okopcenia.
Wędziłem wcześniej w beczce i wyrobów mi nie kopciło.
Nadmienię, że drewno którego używam to olcha, buk lub wiśnia. Suche i okorowane.
Wędzarnia jak na zdjęciu.
Rura od paleniska do komory wędzarni fi160, długość ok. 130cm.
Na drugim zdjęciu przedstawiam uproszczony schemat przepływu dymu.
Jedna osoba mi sugeruje, że ze względu na to, bo dym nie ma ujścia pionowo do góry, a skręca na prawo to temu kopci.
Proszę o jakieś wskazówki jakie poprawki powinienem zastosować aby uniknąć okopcenia.
Pozdrawiam