Pozwolę sobie na drobno polemikę 1. Należy rozróżnić grillowanie i BBQ Grillowanie , czyli smażenie żywności na ruszcie zawieszonym bezpośrednio na źródłem bardzo wysokiej temperatury w krótkiej przestrzeni czasowej, znane było od czasów prehistirycznych, kiedy człowiek nie znał jeszcze naczyń żaroodpornych, ani innych metod termalnego przetwarzania żywności. Opiekanie mięsa nad ogniem było więc pierwszą i podstawową metodą przygotowywania pokarmów.Grillowanie we współczesnym rozumieniu (z wykorzystaniem do tego celu specjalnego urządzenia) upowszechniło się po II wojnie światowej kiedy amerykańska klasa średnia zaczęła masowo wyjeżdżać poza miasto, aby spędzać tam czas wolny od pracy. Twórcą tradycyjnego, półkolistego projektu grilla jest George Stephen spawacz w firmie Weber Brothers Metal Works (stąd nazwa grilli konstrukcji Stephena - Weber), który niezadowolony z płaskich, nieosłoniętych od wiatru grilli, wpadł na pomysł, aby ruszt umieścić w stalowej półkuli z przykrywką oraz dospawać do niego trzy stalowe nogi. Zaproponowany przez niego kształt grilla szybko się upowszechnił. Grill gazowy został opracowany w 1960 r. przez Amerykanów Williama G. Wepfera i Meltona LAncastera, pracowników gazowej firmy ARKLA Barbecue- pieczenie mięsa w gorącym środowisku w dłuższej przestrzeni czasowej Krótko- grillujemy np steka, a BBQ robimy np z łopatki wieprzowej doprowadzając ją do takiego wypieczenia, ze rozpada się i mamy tzw Pulled Pork. Każda z tych metod pociąga za sobą inne zagrożenia dla obrabianego produktu, a także stwarza inne możliwości. Najczęściej grillujemy produkty gotowe typu kiełbasa biała, lub mięso wołowe (które możemy spożywać na surowo), warzywa ,bbq przygotowujemy z dużych partii mięsa , najczęściej wieprzowiny i dodatkowo możemy użyć kawałków drewna dla aromatyzowania dania