Skocz do zawartości

Yabuszko

Użytkownicy
  • Postów

    14
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Częstochowa

Ostatnie wizyty

173 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Yabuszko

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witajcie. poszukuje inspiracji na stworzenie ociekacza do wędlin, ryb. Jakie to Wy macie metody, stelaże, akcesoria do ociekania? Obecnie rozstawiałem kilka krzeseł kładłem na nie kije w chłodnym miejscu i sobie tak przez noc ociekało. Teraz chciałbym zrobić jakiś stelaż ale brakuje mi pomysłu. Może coś podeślecie wasze miejsca i stelaże do ociekania?
  2. a jeżeli chciałbym tego uniknąć to ile czasu może leżeć w lodówce? Dobrze byłoby ją wcześniej wyprażyć,np.na patelni aż zacznie strzelać. w jakim celu praży się taką sól?
  3. Witajcie. ile biała kiełbasa nie parzona może leżeć w lodówce? Używam do niej soli warzonej nie peklosoli. Zapakowanie w folie próżniowo wydłuży termin przydatności ale o lie? zastanawiam się w związku zbliżającymi się świętami kiedy najlepiej przygotować taką kiełbasę aby była w "terminie" i jak najświeższa.
  4. Takzrobie dzięki chłopaki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  5. Witajcie. Potrzebuje waszej porady pomocy. Posiadam maszynkę Zelmer zm4048w. Dokupiłem do niej noże oraz dodatkowe sitka. Niestety podczas mielenia elementów ścięgnistych, wkręca w ślimaka czy zatyka sitko przez co muszę przerwać pracę wyczyścić i zacząć na nowo strasznie jest to upierdliwe.. Czy to wina tępych noży? Czy może ta maszynka jest kiepska? Zastanawiam się na zmianą tego urządzenia. zacząłem przeglądać portal aukcyjny i znalazłem coś takiego https://allegrolokalnie.pl/oferta/maszynka-do-mielenia-miesa-moulinex-me686-hv8-pro czy uważacie, że zmieniając na w/w urządzenie praca będzie łatwiejsza? dodam, że kiełbasę robię 5-6 razy w roku średnio do 20kg kg na jedno dymienie.
  6. się udało
  7. kolejne zdjęcia po 2 dniach peklowania sznurowałem kiedyś polędwiczki i wyszło ok myślę ze dam radę. Błony usunę przed ociekaniem. przeraża mnie to że będzie się to dość ciężko kroiło i będą bardzo wąskie, cienkie plasterki. spróbuje włożyć do siatki po peklowaniu, i będę też wiązał zobaczę jak to wyjdzie. To jest pierwszy raz jak dostałem mięso od osoby prywatnej. wcześniej kupowałem ładne gotowe z różnych sklepów. Teraz ta szynka płaty trochę mnie zaniepokoiła bo nie jest to ładna duża kulka. Pewnie smak będzie ok ale cienkie
  8. tylko te płaty są naprawdę cienkie ( postaram się zrobić lepsze zdjęcia). Szynka to kojarzy mi się z owalna a to jak płuca wygląda.
  9. Witajcie. Dostałem od mojego znajomego płaty szynki pojedyncze jak na zdjeciach. Nigdy nie robiłem z tego szynki bo nie wiem jak ją związać czy skrecić? pomozecie co z tym zrobić dodam ze sie już pekluje mam tego ok 5gk
  10. http://www.komputerypoleasingowe.pl/bbq/1.jpgWitam, zdjęcia załączone. Dym dostarczyć kanałem wkopanym w ziemi rura fi 100 Palenisko ok 1,5m.
  11. A co do samej wędzarki możecie się odnieś?
  12. To Ci się nie uda po-wędzić bo nie masz czasu na przygotowanie,peklowanie itd Nie o to pytałem. Do peklowania ma ludzi. Mogę prosić o kilka przykładów?
  13. Witam serdecznie. w tym roku zdarzyło mi się wędzić w beczce kilkukrotnie bez jakiegokolwiek doświadczenia tylko oparty na waszych doświadczeniach i Efekt był taki, że moje wędliny wyszły tak dobrze, że cała rodzina teraz chce je jeść. Beczka jest dla mnie już za mała i zastanawiam się nad zakupem https://www.olx.pl/d/oferta/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-cena-obowiazuje-do-wyczepania-zapasow-CID628-IDi2NFj.html?reason=observed_ad Co sądzicie cena do jakości ? Ile orientacyjnie uważacie ze zmieści się wsadu?. Chyba, że ktoś z was ma lepszą opcję chętnie wysłucham. Chętnie bym zbudował sam takie cudo ale nie mam projektu a co gorsza na chwilę obecną czasu. Ostatni miesiąc III Kwartału i cały IV kwartał to dla mnie praca od rana do nocy i tylko czasem sobota jest dniem wolnym a ten dzień chciałbym poświęcić właśnie na wędzenie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.