Witam Państwa serdecznie, być może będzie to odkop roku ale trochę mi się to wszystko pomieszało, ale od początku... Przez dwa tygodnie szukałem gdzie w okolicy można kupić świeże mleko i się udało wczoraj nabyłem 10 litrów po 2 zł za litr jeszcze ciepłe po wydojeniu. Mleko porozlewałem do szklanych słoików 0,9L i zostawiłem na całą noc w lodówce. Dzisiaj przed pracą zebrałem 1,4L śmietanki, słoik odstawiłem do lodówki i śmietankę w osobnym pojemniku również na około 10h. I teraz mam kilka pytań :- wyciągnąłem śmietankę z lodówki podgrzałem do 17* i właśnie, na ile zostawić na blacie aby uległa zakwaszeniu ? Czy ma ona zgęstnieć ? Na pierwszy raz nie chciałbym dodawać kupnej śmietany a nie zakupiłem też żadnych kultur bakterii.- Jak jest z tą pasteryzacją, w jednym poście jest napisane że nie trzeba na innej stronie że trzeba, na tą chwilę nie pasteryzowałem ani mleka ani śmietanki- w mleku które zostawiłem jeszcze w lodówce zrobiła się mała warstwa śmietanki zebrać ją i dodać do tej co stoi na blacie czy zostawić (z tego mleka będę chciał zrobić twaróg)Przepraszam za być może proste pytania, ale nie chciałbym zepsuć tego na początku.Pozdrawiam