Skocz do zawartości

DeJotCork

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Cork

Ostatnie wizyty

188 wyświetleń profilu

Osiągnięcia DeJotCork

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. DeJotCork

    Szare oczko

    Eanna dziękuję ślicznie.
  2. DeJotCork

    Szare oczko

    Możesz proszę jaśniej z początkiem twojej odpowiedzi? Nitryt wędruje na dół? Ale chodzi ci już w solance czy jak? Nastrzyk zawsze robiony w 6 punktach , ale tak bliżej środka i w głębszych partiach. Pytanie dlaczego zawsze działało a tym razem nie? Odnośnie słabej peklosoli jest jakiś sposób na test? Sprawdzenie? Czy te odbarwione fragmenty są w jakikolwiek sposób niebezpieczne dla zdrowia?
  3. DeJotCork

    Szare oczko

    No właśnie nic nie wystawało ponad solanka. Na 100%. Zawsze tego pilnuje. Jeśli nie jestem w stanie tak ułożyć miesa aby było zakryte dorabiam 15 czy 20 procent solanka aby wszystko zostało zakryte. Choć zdarzyło mi się tak naprawdę raz dorabiać. Jeśli nie wygląda to na typowe szare oczko to co to jest ?
  4. DeJotCork

    Szare oczko

    Witam całą brać. Wedze od ponad 2 lata regularnie. Do tej pory nie zdażyło mi się nic takiego aż do ostatniego wedzenia. Czy to słynne szare oczko? Jeśli tak to gdzie leży problem? Trzymam się tych samych zasad od samego początku. Peklowanie 9% . Czyli na 1 kg miesa 49,5g peklosoli, 0,5l wody Peklowanie 8 dni Nastrzyk 10% za każdym razem. Pojemnik z mięsem w lodówce. Parzenie do 68stopni w przypadku polędwicy i do 72 w przypadku szynki. Każdy kawałek podczas parzenia ma wbita sondę. Zawsze do pojemnika wkładam około 8kg miesa. Tym razem było niecałe 10kg. Czy to mógł być powod? Nie sądzę ponieważ w drugim pojemniku miałem kilka szynek i na jednej z nich (kulce też znalazłem male naprawdę malutkie oczko). Jeśli nie to jest problemem to co? Peklosol ta sama co zawsze, temperatury w lodowce czy proporcje , czas dokladnie jak zawsze . Dziwne jest to że oczko jak narazie znalazłem w trzech kawałkach wędlin nie występuje głęboko w wedlinie a raczej blisko brzegu/ końcówki. Parzenie do 68stopni w przypadku polędwicy i do 72 w przypadku szynki. Każdy kawałek podczas parzenia ma wbita sondę. Na zdjęciu pokazałem kawałek na którym najbardziej jest to widoczne . Ta polędwicy miała około 900gram. Odkroilem około 200gram pozostała część idealnie zapeklowana. Czy ktoś ma jakieś sugestie?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.