Skocz do zawartości

Maciej NJ

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Sulejówek

Ostatnie wizyty

156 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Maciej NJ

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ja chętny...A co jest na takim kursie podstawowym??
  2. Sery się soli nie pekluje Poczytaj tutaj, może pomogę /topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/ Dawno nie robiłem serów, więc z głowy nie będę Ci pisał. Jak zjadasz je na bieżąco to w ogóle nie musisz ich solić, możesz to zrobić na kanapce. Tu masz cały dział: /forum/22-sery-i-inne-wyroby-nabia%C5%82owe/ Przepraszam za błąd w nazewnictwie Dzięki za linka
  3. Witam. Chciałbym zobaczyc projekt DG by Roger... niestety mam jakies problemy i zdjęcia mi się nie wyświetlają... może ktos podesłac???
  4. A tak zapytam przy okazji... staram się odnaleźć wątek na temat "peklowania" serów... Bo zacząłem robić własne sery a'la korycińskie i na razie lepiej mi wychodzą w smaku jak posolę mleko i dopiero zrobie ser niż gdy wrzucę ser do solanki... a wiem, że gdzieś był temat poruszany na temat trzymania sera w solance w zależności od jego wagi i stężenia solanki. Może ktoś pomoże???
  5. Możesz podać link tego pana ? [Dodano: 16 gru 2022 - 08:06] Słyszałem różne opinie...jedni mówią że dolny nawiew (pod deflektorem) wystarczy do osuszania, drudzy twierdzili że jednak termoobieg lepszy... Postanowiłem zastosować oba, termoobieg można wykorzystać do podpiekania... [Dodano: 16 gru 2022 - 08:08] Lepiej mieć niż nie mieć....a i buteleczka z jakimś domowym wyrobem także się zmieści Nie pomyślałem tylko o schowku na kielonki
  6. W nawiązaniu do tematu wędzenia sera.... Może ktoś posiada tabelę odnośnie ile czasu trzeba trzymać ser w solance w zależności od stężenia solanki i wagi sera???
  7. Witam. Postanowiłem podzielić się relacją z budowy swojej pierwszej wędzarni. Postawiłem na elektryczny "kibelek" Deski elewacyjne zakupione w pobliskiej hurtowni. Wełna do ocieplenia pozostała mi z budowy. Wkręty, śruby i jakieś duperele wzięte z pracy Blachę na dach i do środka zamówiłem u znajomych dekarzy... (oni mi też pięknie wygieli cały daszek i powycinali otwory. Dymogenerator zakupiony na dymbox.pl Grzałka i termoobieg wymontowane ze starego piekarnika (a blachy do pieczenia przerobiłem na blachy deflektora). Calutką wędzarnię potraktowałem opalarką i zaimpregnowałem z zewnątrz. Najwięcej problemu miałem z częścią elektryczną wędzarni...bo jestem totalnym laikiem w tym temacie...ale z pomocą przyszedł Pan znaleziony na lokalnym forum i wykonał mi całą instalację. Jak wszystko pójdzie ok to w najbliższy weekend pierwsze wędzenie POZDRAWIAM
  8. Macie kogoś kto robi "skrzyneczki sterujące" takie jak na zdjęciu (w okolicach Warszawy)?? bo ja dwie lewe rece do elektryki.
  9. Witam. Jestem na etapie budowy swojej pierwszej wędzarni i postawiłem na wersje elektryczną (coś ala Booxa Smoker. Ocieplona wełną 5cm (z warstwą aluminium). Rozmiary komory wędzarniczej podstawa 52x52cm, wysokość 130cm... Czy ktoś z Państwa posiada elektryka??? I teraz mam pytania z tym związane: 1) czy kable można prowadzić w ściance wędzarni czy lepiej na zewnątrz??? grzałka 2000 (lub ciut większa), oświetlenie wewnetrzne, termoobieg, osuszacz, i pompka do dymogeneratora... 2) Czy kable wytrzymają temperature w okolicach 90 stopni czy puscic je w listwie na zewnątrz (łatwiej o ewentualną wymianę)???? 3) warto obijać od srodka blachą czy sobie darowac (wędzone sery, wedliny, ryby)??? 4) Jest jakis elektryk tutaj w okolicach Warszawy ktory pomoglby (nie za darmo) w zrobieniu instalacji??
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.