Skocz do zawartości

apromyk

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Rzgów

Ostatnie wizyty

192 wyświetleń profilu

Osiągnięcia apromyk

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzięki za odpowiedź. Dodatek ziół doje ciekawy smak wędzonek. Używam jej tylko do karkówki i boczku. Szynkę i sopocka pekluje bez ziół. Wiem, że są przeciwnicy i zwolennicy takiej metody. Dlaczego mieszam peklosól i sól warzoną? Wzoruję się na innych przepisach. Codziennie sprawdzam wędzonki będące w zalewie, sprawdzając czy coś złego się nie dzieje z nimi. Co do osuszania. Wędzonki po wyjęciu z zalewy obciekały 12 godz. w temp. 18C, przed wędzeniem wędzarnia wygrzana ok godz. 90C, wystudzona do 50C i w takiej temp. suszone wędzonki ok godziny, także przed puszczeniem dymu były osuszone. Postępowałem tak z całym wsadem wędzarni. Karczki, szynki, sopockie, boczki ok 20 kg mięsa i tylko ten jeden karczek jest inny. Wszystkie pozostałe wędzonki są ok.
  2. Dzień dobry. Proszę o pomoc i odpowiedź dotyczącą bezpieczeństwa spożywania wędzonek. Pytanie dotyczy karkówki. Zakupiłem 3 karkówki ok 2,5 kg każda. Niestety jedną z nich kupiłem w innym sklepie i to jej dotyczy pytanie. Ta karkówka była bardziej czerwona, miękka, mniej zbita niż pozostałe. Wszystkie trzy peklowałem w tej samej zalewie 8% przez 7 dni w lodówce ok. 4C. Nastrzyk na początku w ilości 20% wagi mięsa. Zalewa - peklosól/sól warzona w stosunku 60%/40% z dodatkiem wywaru z liścia laurowego, ziela angielskiego, czosnku, pieprzu czarnego, majeranku, cukru. Karkówki codziennie kontrolowane, zalewa mieszana. Pierwszy niepokój to kolor zalewy tej wędzonki. Był czerwony, dość intensywny. Brak jakiegokolwiek niepokojącego zapachu, zalewa czysta, nie zawiesista, nie galaretowata, w smaku tylko sól, jedyny niepokój to kolor. Pozostałe 2 wędzonki bez zastrzeżeń. Wędzenie - 5 godz. 60C. Po wędzeniu parzenie do w wodzie temp. ok 80C do uzyskania 71C wewnątrz wędzonek. Po parzeniu wszystkie wyglądały podobnie. Po rozkrojeniu ta karkówka, której dotyczy post ma smak lekko gorzkawy. Wyglądnie, zapach nie odbiega od pozostałych, może jest lekko bardziej czerwona. I tu moje pytanie. Czy ta lekka goryczka nie jest sygnałem, że coś jest nie tak? Czy wędzonka ta jest bezpieczna. Zjadłem jej kilka plasterków i żyję, ale pozostaje niepewność. Dziękując z góry proszę o pomoc i wypowiedź znawców. Nadmienię, że wędzę od niedawna, to jest moje chyba 8 wędzenie i pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Tomek.
  3. apromyk

    Przywitanie

    Witam wszystkich serdecznie. Jestem z Wami od ponad roku. Przez ten czas zdobyłem dzięki Wam dużo informacji dotyczących spraw związanych z budową wędzarni a także z samym procesem wędzenia. Wędzarnie elektryczna postawiłem na wiosnę 2023, przed Świętami Wielkanocnymi i od razu zmierzyłem się z pierwszym wędzeniem, które wypadło bardzo pozytywnie. Dzięki za to wszystkim zadymiarzom. Na koniec życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.