Witam Szanowne Grono! Na początku chciałbym się przedstawić i przywitać. Mam na imię Tomek i właśnie zakupiłem pierwszą wędzarnię. Jest to: BORNIAK TIMER UWDT-70 v1.4. Jestem przed pierwszym, przedświątecznym wędzeniem i bardzo się cieszę, że trafiłem na tutaj. To forum to skarbnica wiedzy, jestem nim zachwycony. Dlatego, już na początku, wielkie dzięki dla wszystkich tworzących. Robicie mega robotę, dziękuję! Przechodząc do mojego pierwszego tematu, dotyczącego samej wędzarni BORNIAK. Chciałbym Was prosić o radę odnośnie zrębków, jakich użyć? Poczytałem dostępne materiały i wykombinowałem sobie, że użyję mieszaniny: - 2 litry zrębków bukowych - 2 litry zrębków olchowych - 2 litry zrębków owocowych Pytanie. Czy takie proporcje będą ok? Jeżeli tak to jakie zrębki owocowe wybrać? Śliwa, jabłoń, czereśnia? Pytanie dodatkowe. Czy przed pierwszym uruchomieniem wędzarnie trzeba wygrzać? Jeżeli tak to jak to skutecznie zrobić? Na początek tyle. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!