Skocz do zawartości

Linf

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Poznań

Osiągnięcia Linf

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. akurat edytowałem wpis żeby zrozumieć moją wypowiedź bo nie dokładna i napisałeś Z zewnątrz wędzonki. 5h dymiłem w temp ok 20-25C a później przez ok 1,5h podniosłem do 50-50C bo już by mi czasu nie starczyło na dłużej
  2. Zdaje raport. Wszystko wyszło ok. Niestety przy rozpoczęciu parzenia termometr jako rzecz martwa, odmówił posłuszeństwa. Parzone na oko ale smakuje wiec git. Rozpalanie wierzba robiłem ostatni raz dym śmierdzi i długo się utrzymywał wiec przeszedłem dosłownie po 10min na olchę. Dziwny kolor z zewnątrz wyszedł jak dla mnie (taki blady, mała czerwieni widać) ale nie mam pojęcia w sumie dlaczego. Może za niską temperaturę trzymałem. Jeszcze raz dziękuje za wczorajsze uspokojenie mojego ducha
  3. Ok. Dziękuje za opinie
  4. Osuszyć ręcznikiem papierowym to w mojej opinii mogę żeby dobrze pakować mięso w worek. Z różnych źródeł jak zrozumiałem to materiał przed rozpoczęciem wędzenia powinien być „tempy” w bezpośrednim dotyku. Ostatnio miałem efekt albo przez złe osuszenie lub przez zbyt mokre drewno ze schab który chciałem przysmażyć wyszedł jak węgiel (ale w smaku i tak było super)
  5. Jeszcze jedno techniczne pytanie (ostatnio wyszło ale wole podpytać się doświadczonych) po peklowaniu: 1 partia ok 13dni 2 partia 7dni Dziś ok 20 zapakowałem wszystko i powiesiłem na kiju do osuszania. Planuje rozpoczęcie grzania ok 8 i start wędzenia 9-10. Czy z waszego doświadczenia robię błąd czy wszystko ok i może być? Czy suszenie 10-12h w temp ok 15-17 stopni to nie za długo? [Dodano: 01 kwi 2023 - 19:56] No to wpadłeś chłopie.Kto raz tu wchodzi - zostaje na stałe Chłop zawsze ciągnie do wilgoci i ciepła…. ????????????????
  6. Dziękuje i sr ale na szybko szukałem jakiegoś forum a nie widziałem opcji szukaj :p [Dodano: 01 kwi 2023 - 19:02] Dziękuje!
  7. Witam, 2 szybkie pytania bo jutro wędzenie a wpadłem w kłopoty: - po peklowaniu szynki małe kawałki na małej powierzchni dostały sino-szarawego koloru. Mięso nie śmierdzi. Wydaje mi się ze po przewracaniu musiałem w jakiś dzień nie dopilnować i coś zostało poza tafle pekli. Szynki zapakowane w worki. Z jednej odciąłem a z drugiej nie. Co to, dlaczego i jaki moze być skutek? - mam wierzbę pocięta 2 lata temu. Czy do wygrzania wędzarni i zrobienie dobrego żaru się nada czy lepiej nie ryzykować i jechać od początku olchą? Będę wdzieczny za szybka podpowiedz bo mam lekka panike ????
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.