Skocz do zawartości

Atleast

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    W-wa

Osiągnięcia Atleast

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

2

Reputacja

  1. Pomimo zamarcia tematu i braku w 150 postach jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy warto, a jeśli tak/nie to dlaczego - wykonam kalkulację, która da pogląd czy iść w ocieplenie komory wędzarniczej i jakie straty mocy (w tym wypadku ciepła) mają poszczególne wędzarnie w zależności od budowy ścian. Kalkulacja została wykonana przy użyciu wiedzy zdobytej na fizyce budowli, w tym przypadku izolacyjności cieplnej określonych przegród budowlanych. Wiadomo, że lwia część ciepła ucieka z dymem i nie tylko ścianami, jednak da to pogląd na sytuację oraz jak się plasują poszczególne rodzaje ścian między sobą. Tutaj rozpatruję ile ciepła ucieknie przez poszczególne typy ścian, pomijając inne aspekty. Myślę że temat szczególnie przypadnie użytkownikom wędzarni elektrycznych, gdzie każdy Wat się liczy Warunki brzegowe do powyższego zagadnienia to: 1.Budowa ścian wędzarni, przyjęto 4 warianty: A. Ściany z blachy - przyjęto 1 mm dla prostszej kalkulacji. B. ściany z desek/szalówki z drewna iglastego (świerk sosna) o grubości ok. 20 mm. C. Ściana trójwarstwowa - wewnątrz sosna 20 mm, następnie pustka powietrzna >15mm oraz deska dębowa 20 mm na zewnątrz. D. Ściana trójwarstwowa z wełną - czyli sosna 20 mm, 5 cm wełny i deska dębowa 20 mm. 2. Wędzarnia o komorze wędzarniczej o rzucie 0,8 m x 0,8 m i wysokości 1,2 m - taka średnia. 3. Temperatura wewnętrzna 50'C, na zewnątrz -10'C - w miarę skrajny przypadek, wiadomo jeśli różnica temperatur będzie mniejsza to i straty będą mniejsze ale coś trzeba przyjąć. Nie rozpisuję dokładnych obliczeń, jednak podam poszczególne dane kalkulacyjne, które otrzymałem w trakcie obliczeń, a mianowicie: Całkowity opór cieplny przegrody [m2K/W]: A. 0,17 B. 0,30 C. 0,56 D. 1,64 Daje to współczynnik przenikania poszczególnych przegród [W/(m2K]: A. 5,88 B. 3,39 C. 1,80 D. 0,61 Uwzględniając że powierzchnia wymiany ciepła wszystkich 4 ścian wynosi: 4 x 0,8 m x 1,2 m = 3,84 m2 oraz różnica temperatur 60'C otrzymujemy stratę ciepła na poziomie: A. 1355 W (komora z blachy 1 mm) B. 781 W (komora z desek sosnowych) C. 414 W (komora z pustką powietrzną, deski sosnowe i dębowe) D. 140 W (komora z desek dębowych i sosnowych, wełna 5 cm) Powyższe wyniki obrazują jakie straty ciepła mamy przez ściany naszych wędzarni. Odpowiedź z jakiego materiału i jak wykonać ścianę pozostawiam już Wam
  2. Mam pytanie do wedzarni tzw. kibelka. Nie mam takowej, wiec pytanie dla bardziej doswiadczonych - czy otwor centralny w plycie bet. ma jakis konkretny cel że jest na środku? Nie bardziej praktycznie byloby zrobienie 4 mniejszych po bokach (w 1/4 i 3/4 przekatnej)? Wydaje mi sie ze takie rozwiazanie mialoby pozytywy bo nie trzeba byloby robic deflektora, ani blach co by ewentualny tluszcz skapywał. A zatopienie 4 mniejszych wiaderek zamiast jednego dużego to niewiele wiecej roboty. Wiec jak to jest? Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.