Cześć,
Posiadam od niedawana borniak UWD 70 1.4 simple z cyfrowym sterownikiem.
Mam kilka pytań i wątpliwości, będę wdzieczny za infomację.
1. Jakie zadanie mają dystanse zamontowane na tylnej ścianie wędzarni na wysokości misy ociekowej? Misa ma być dopchnięta do dystansu, czy leżeć na nich, aby był większy spad misy?
2. Jak to jest z utrzymywaniem temperatury ustawionej na sterowniku?
Przy jednym wędzeniu ustawiłem zadana temperaturę na 55 stopni, wędzarnia trzymała cały czas 58-59, podczas następnego ustawiłem 60, a cały czas trzymała 63-65, co chwile zapalała się kropka informująca, że grzałka pracuje. Niby nie są to duże różnice, ale czy to jest normalne w tym sterowniku?
3. Słaba moc grzałki czy warunki atmosferyczne?
a. Przy temperaturze zewnętrznej około 3 stopni do osuszania rozgrzałem wędzarnie do 50 stopni, po włączeniu wentylatora bez misy ociekowej wychładza się do 14-16 stopni, trochę lepiej jest z zamontowaną misą i prawie zamkniętym kominie utrzymuje temperaturę około 40 stopni.
b. Wędziłem w temperaturze zewnętrznej 3 stopnie około 3 godziny w temperaturze 65 stopni, potem chciałem podnieść temperaturę do 90 stopni z wyłączonym generatorem, aby podpiec piersi z kurczaka. Przez godzinę nie udało mi się osiągnąć zadanej temperatury było maks. 72, natomiast z włączonym generatorem dymu i przymkniętym kominem po około 40 minutach nagrzała się z 70 do 89, po odłączeniu generatora grzałka utrzymuje 86 ale nie rośnie mocniej.