Skocz do zawartości

Maekus12

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Szczecin

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Maekus12

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Przyjazny Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Właśnie trudność miałem z dobraniem odpowiedniego naczynia i ułożeniu mięsa tak, aby nie było za dużych przerw między kawałkami. zapeklowane wyroby docisnąłem talerzem, ale wydaje się, że butelka lub worek wodą będzie lepszym rozwiązaniem. dziękuję za wskazówki Przy drugim podejściu większe ilość wody obniżając stężenie solanki. Dziękuje za poświęcony czas i wyjaśnienie niektórych kwestii i błędów jakie popełniłem, przy następnej próbie wędzenia wprowadzę poprawki i może w końcu uda się poprawnie uwędzić
  2. Kawałki mięsa ważyły od 400-800g. Czytając post Pana Arkadiusza to rzeczywiście użyłem śladowej ilości. Początkowo chciałem dać większą porcję solanki do nastrzyku, tylko pojawił się problem z zakryciem mięsa zalewą.
  3. Są troszeczkę słone, ale moim zdaniem nie ma tragedii. Sugerowałem się proporcjami wg. tabeli dziadka. Następne wyroby zrobię w solance o stężeniu 8-10%. Nastrzyk robiłem punktowo około 15ml solanki do każdego kawałka mięsa.
  4. Witam. Jestem po pierwszym wędzeniu, dzisiaj z rana przekroiłem wszystkie wędzonki, aby sprawdzić ich przekrój. W niektórych z nich pojawiło się szare oczko, w smaku są mocno wędzone, lekko słonawe. Jestem świadomy, że mogłem popełnić błędy w procesie peklowania, raz obracając mięsa i prawdopodobnie jeden kawałek karkówki nie był do końca zanurzony w zalewie peklującej. Po peklowaniu mięso było w niektórych miejscach szarawe, w większości czerwone. Moje pytanie, czy moje pierwsze wyroby nadają się do spożycia?? Poniżej w skrócie opiszę cały proces jaki wykonałem: Peklowałem 2,57kg mięsa (4 kawałki szynki i 2 kawałki karkówki) w zalewie o zawartości peklosoli 118g na 1l wody Polędwice około 0,8kg peklowałem w proporcjach 38g peklosoli na 0,5l wody w osobnym naczyniu Do każdego kawałka mięsa był zrobiony nastrzyk Czas peklowania wynosił 10 dni, ociekanie około 10-12h w lodówce w temp. 6st, a osuszanie w rozgrzanej wędzarni w temp. 50 st. Przez 30-40min. Wędzenie trwało 7 godzin w temp. 50-55 st. Następnego dnia parzyłem osobno polędwicę do 62st, szynkę 68st. i karkówkę 73 st., po wyjęciu z garnka zostawiłem na talerzu do ostygnięcia.
  5. Tego się spodziewałem, że komora może być za mała dlatego wolałem się upewnić i zapytać na forum. Płytę fundamentową mam wylaną. Wymiary płyty tak jak na rysunku 1,1x1,1m. Do płyty wrzuciłem trochę gruzu betonowego wraz z zbrojeniem. Mam przygotowane cegły do wykonania paleniska. Przeglądałem twój wątek z fotorelacji budowy wzorując się na nim. Zanim natrafiłem na te forum budowa już była w trakcie Paleniska raczej nie dostosuje do wymiarów komory, tak samo ciężko będzie cokolwiek odzyskać z istniejącej. Jedynie do czego nadaje się komora to na ognisko W takim razie dokończę budowę paleniska wraz z płytą betonowa (strop), a w późniejszym terminie zacznę od nowa budowę komory dostosowując odpowiednio wymiary.
  6. Witam, Mam pytanko do grona szanownych wędzarzy. Planuje wybudować wędzarnie, ale zanim trafiłem na te forum byłem w trakcie budowy komory wędzarniczej. Niestety już wybudowana komora ma wymiar zewnętrzny 60x60x100cm. Wspomniana komora miała być zrobiona z kanałem pośrednim, na wzór https://allegro.pl/oferta/wedzarnia-drewniana-ogrodowa-domowa-175cm-komin-palenisko-impregnacja-duza-14496546760. Czytając forum okazało się, że wędzarnia kanałowa to zły wybór i postanowiłem zacząć budowę z paleniskiem pośrednim tzw. „kibelek”. Moje pytanie. Czy już zrobiona komora wędzarnicza nada się na palenisko o wym. zewnętrznych 1x1m (wg . projektu andyandy)? Poniżej przedstawiam rysunki poglądowe:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.